KULTer.hu - Múltidézés a Fortepannal az MNG-ben
109864
post-template-default,single,single-post,postid-109864,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Múltidézés a Fortepannal az MNG-ben

A 10. születésnapját jövőre ünneplő Fortepan digitális fotóarchívum anyagából nyílik kiállítás április 17-én Minden múlt a múltam címmel a Magyar Nemzeti Galériában.

A mintegy 350 fotót felvonultató tárlat Baán László főigazgató szerint a közös történetünk 100 évéről mesél az átlagember nézőpontjából.

Fő vezérfonala a kronologikus történeti sorrendtől eltérve a gyerekkortól az időskorig követi végig az emberi élet állomásait. A földszinten emellett a Fortepan munkáját is megismerhetik az érdeklődők. A gyűjtemény két dolog miatt fontos: közös és szabad – hangsúlyozta a kiállítás kurátora, Virágvölgyi István. Hozzáfűzte: ezeket a képeket a közösség adta össze, és a közönségnek adja vissza a Fortepan. A privát fotók különlegessége, hogy olyan intimitást közvetítenek, amely sehol máshol nem lelhető fel.

A fényképész és alanya között a privát, családi fotókon a legkisebb a távolság.

A kiállításra érkező látogatót egy egész falas mozgó képvetítés fogadja, amelyen percenként más-más évtizedből származó portréfotó-válogatás jelenik meg, hangsúlyozva ezzel is, hogy a tárlat főszereplője az egyszerű magánember. Az emberi élet stációin a gyerekkortól kezdve a fiatalságon át egészen az időskorig 200 olyan privát fotó vezeti végig a látogatót, amelyeken, ha figyelmesen nézzük, átsejlik maga a történelem.

A tárlat emellett további 150 olyan fotót is bemutat, amelyekből 16 nagyobb történet rajzolódik ki.

A kiemelt történetek között szerepel egyebek mellett Jámbor István szamizdatfotós 1980-as évekbeli képes beszámolója Erdélyről, valamint Urbán Tamásnak az 1970–80-as évek ifjúsági underground kultúráit megörökítő fotóválogatása. Fotótörténeti különlegességet jelentenek Lőw Márton geológus képei. Az első világháborús fogolytáborok mindennapjait megörökítő fotós 1915-ben került Szibériába, majd csak egy kalandos világ körüli hajóút árán tudott hazakeveredni.

Összesen csupán 24 olyan képet ismerünk, amelyek közvetlen kapcsolatba hozhatóak a deportálásokkal.

A magyarországi holokauszt a fotótörténet egyik fehér foltja. A budapesti gettó életéről pedig egyetlen fotó sincsen – hangsúlyozta Virágvölgyi István. A kiállítás ezt a hiányt külön installáción jeleníti meg. A tárlat utolsó szakaszán a második világháborúban szétlőtt Budapestről szerepel egy válogatás, az archív fotók mellé állítva az egyes helyszínek mai képét.

Végül egy képzeletbeli fővárosi utca következik, amely különböző évtizedekből származó és különböző helyszíneken rögzített fényképekből áll össze.

A Tamási Miklós és Szepessy Ákos által 2010-ben alapított, ma már több mint 110 ezer fényképet tartalmazó gyűjtemény képeiből összeállított, Minden múlt a múltam című kiállítás április 17-től augusztus 25-ig látogatható a Magyar Nemzeti Galéria A épületében.

Forrás: MTI, fotók: Bruzák Noémi / MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum