KULTer.hu - Pályázat a leégett Notre-Dame felújítására
109953
post-template-default,single,single-post,postid-109953,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Pályázat a leégett Notre-Dame felújítására

A francia miniszterelnök bejelentése szerint építészeti versenyt írnak ki a Notre-Dame-székesegyház kétharmad részben leégett tetőszerkezetének újratervezésére. A köztársasági elnök szerint öt éven belül újraállítják a történelmi épületet, bár restaurálásra szakosodott építészek szerint ez az időszak legfeljebb az állapotfelmérésre lehet elég.

Tűz ütött ki a felújítás alatt álló párizsi Notre-Dame-székesegyház felső részében hétfő este fél hét körül.

A tűzoltók órákon keresztül küzdöttek a lángokkal az imádkozó tömeg buzdítása közepette, míg tizenegy körül visszaszorították a lángokat, majd hajnali háromra teljesen eloltották a tüzet. Közben egy különítmény a mozdítható műkincseket mentette a székesegyház belsejéből, többek között a legnagyobb eszmei értékkel rendelkező töviskoronát. A két homlokzati harangtornyot a tűzoltók kemény munkájának köszönhetően sikerült megmenteni.

A négyezeti huszártorony azonban nyolc óra előtt tíz perccel a főhajóba dőlt, és a tetőszerkezet kétharmada megsemmisült.

Az újjáépítés várható költségei egyelőre nem ismertek, azonban Emmanuel Macron francia köztársasági elnök kedden megígérte az országnak, hogy öt éven belül helyrehozzák az egészen a 12. század közepéig visszanyúló történetű székesegyházat. Édouard Philippe miniszterelnök bejelentése szerint a tető újratervezésére nemzetközi építészeti pályázatot írnak ki.

A cél, hogy a székesegyház egy, „a korunk technikájának és kihívásainak megfelelő huszártornyot” kapjon.

A huszártorony a 18. században, egy nagyobb lélegzetű felújítás során került a székesegyházra. A nemzetközi pályázat Philippe szerint jó alkalom annak megvitatására, hogy a torony akkori, Viollet-le-Duc építész által tervezett formáját érdemes-e helyreállítani, vagy a Notre-Dame-székesegyházat új toronnyal kellene felruházni. Utóbbi gyakran megesik a kulturális örökséggel, vetette közbe.

„Ez egyértelműen egy hatalmas kihívás, történelmi felelősség.”

Az épületet szerdán még nem ítélték elég biztonságosnak ahhoz, hogy a szakemberek kivizsgálhassák a tűz okát. Pierluigi Pericolo vezető francia restaurátor építész szerint a helyreállítás „óriási feladat”, ami „nem kevesebb, mint 15 évet” igényel. Pericolo szerint, aki dolgozott a nantes-i bazilika helyreállításán, mely 2015-ben gyulladt ki; az alapvető lépés, az építmény stabilitásának kivizsgálása kettőtől öt évig terjedő időbe telhet.

A víztől megduzzadt boltozatú épület állapotát csak nagyon óvatosan mérhetik fel.

A tűz eloltása után az időjárás további károkat is okozhat a sérült szerkezetben. A szakemberek hozzátették, hogy hozzáértő munkásokat sem lesz egyszerű találni a feladatra: 100 kőművesre, 150 asztalosra és 200 tetőácsra lesz szükség, ezek a szakmák azonban egyre kevesebb embert vonzanak.

Forrás: The Guardian, borítófotó: Chicago Tribune

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum