KULTer.hu - 26 milliárdért kelt el a Jeff Koons-mű
110826
post-template-default,single,single-post,postid-110826,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

26 milliárdért kelt el a Jeff Koons-mű

David Hockney után ismét a lufikutyás szobrairól ismert Jeff Koons tudhatja magáénak a legdrágább élő művész címet – ezúttal lufinyúlra emlékeztető, ezüstszínben tükröződő ikonikus szobrának köszönhetően.

91,1 millió dollárért (azaz 26,45 milliárd forintért) kelt el a New York-i Christie’s háború utáni és kortárs művészeti aukcióján a Nyúl, Jeff Koons 1986-ban készült szobra. A rozsdamentes acél alkotás bő egy méter magas, és Koons példányán kívül három darab készült belőle.

Történetét mi sem jellemzi jobban, mint hogy az aukciósház az „Own the controversy” (kb. Legyen a tiéd az ellentmondás) szlogennel vezette fel a Nyúl kalapács alá kerültét.

A Nyúl ára alig előzi meg a tavaly novembertől mostanáig rekordtartó Egy művész portréja című festmény bombaként robbanó magas árát – legalábbis a kevesebb mint egymilliós különbség semminek tűnik ahhoz képest, hogy

tavaly David Hockney festő több mint 30 millió dollár többlettel tört a csúcsra.

2013-tól mintegy öt évig tudhatta magát az aukción legdrágábban eladott műtárgy alkotójának valószínűleg leghíresebb művéért, a Lufikutyáért. Jeff Koons trónfosztása nem tartott sokáig.

A nyuszi „nem érdeklődik irántad, még akkor sem, ha ugyanakkor igen”.

A Nyulat bemutatásakor nem fogadta egyöntetű elragadtatás a kritikusok részéről.

Nevezték frivolnak, robotszerűnek, minimalistának, játékosnak és földönkívülinek is.

„Nagyon csábító a fényes anyaga, a szemlélője ránéz, és arra a pillanatra gazdaságilag biztonságban érzi magát. Leginkább a barokk és a rokokó templomok arany és ezüst növényi ornamentikáira hasonlít. A nyuszi ugyanígy működik. És van egy holdszerű aspektusa, mert visszatükrözi a fényt.”  – mondta a szobor sikerével összefüggésben Jeff Koons.

Forrás: My Modern Met

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum