KULTer.hu - Átadták a Libri irodalmi díjakat
110621
post-template-default,single,single-post,postid-110621,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Átadták a Libri irodalmi díjakat

Átadták a Libri irodalmi díjakat május 15-én a Budapest Music Centerben. A zsűri 2019-ben egy novelláskötetet, a közönség pedig egy regényt díjazott.

A Libri irodalmi díj nyertese 2019-ben Szvoren Edina Verseim című novelláskötete. A zsűri egyik tagja, Károlyi Csaba irodalomkritikus szerint: „A díjazott kötet szerzője, Szvoren Edina a hatásvadászat legcsekélyebb nyoma nélkül ír. Tanítani is jól lehet, a diákok jókat tudnak vitatkozni róla. A zsűri által kiválasztott nyertes kötet szerzőjének prózája egyszerre nagyon profi és nagyon emberi, nem túl vidám, mégis tele van humorral.

Emberábrázolása következetes, nyelvhasználata mesteri.

Írásaiban az információ visszatartásának nagy művésze, mindent tud az elbeszélői technikákról. Csökönyösen ragaszkodik műfajához, a novellához, melyben kiemelkedő teljesítményt nyújt. Ma talán ő tud a legjobban novellát írni a kortárs magyar irodalom alkotói közül.”

„A köztesség generációjának regénye.”

A Libri irodalmi közönségdíjat Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem című első regénye kapta. Krusovszky eddig leginkább költőként, publicistaként és rádiókritikusként volt ismert, legújabb műve pedig valósággal berobbant az irodalmi életbe. Beck Zoltán, a szakmai zsűri tagja szerint Krusovszky regénye korszakos mű, generációs regény, „azé a generációé, amelyikben már nem él az a reflektálatlan hit, hogy van, hogy lehet mit továbbadni az utánuk jövőknek.”

A szakmai zsűrit Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba alkotta. A közönségdíjra május 12-ig lehetett szavazni. A 2016-ban alapított Libri irodalmi díj az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza, célja, hogy felhívja a figyelmet a kortárs magyar irodalom kiemelkedő műveire.

Idén erre a 10 kötetre szavazott a közönség:

  • Barabási Albert-László: A képlet
  • Dragomán György: Rendszerújra
  • Kemény István: Nílus
  • Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem
  • Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy
  • Pintér Béla: Újabb drámák 
  • Simon Márton: Rókák esküvője
  • Szilasi László: Luther kutyái
  • Szvoren Edina: Verseim
  • Takács Zsuzsa: A Vak Remény
KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum