KULTer.hu - Dél-Korea és Európa találkozik a zenében
110541
post-template-default,single,single-post,postid-110541,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Dél-Korea és Európa találkozik a zenében

Szokatlan helyről érkezik jazz Magyarországra: Fókuszban a koreai zenészek címmel koncertsorozatot indít a budapesti Koreai Kulturális Központ, amelyet egy klasszikus, valamint egy jazz hangversennyel nyit meg május 24-én és 25-én a Budapest Music Centerben. A Novus String Quartet, Korea egyik vezető kamarazenei együttese, valamint a HEO Trio koreai-francia jazzegyüttes érkeznek Budapestre.

A Fókuszban a koreai zenészek programsorozat a Magyarország és a Koreai Köztársaság közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel 30. évfordulójára rendezett hivatalos ünnepségsorozat része. A meghívott zenei formációk felkészültségükkel és karizmatikus hangzásvilágukkal hódították meg a nemzetközi közönséget, ezért esett rájuk a választás, valamint a HEO Trio szerzeményeiben a keleti és nyugati zenei hagyományok találkoznak.

A 2007-ben alakult németországi székhelyű Novus String Quartet Korea egyik vezető kamarazenei együttese.

A Nemzetközi Mozart Versenyen első, az ARD Nemzetközi Kamarazenei Versenyen második helyezést értek el.

A zenekar tagjai a Koreai Nemzeti Művészeti Egyetemen végezték zeneművészeti tanulmányaikat, majd később olyan mesterektől tanultak kamarazenét, mint Christoph Poppen, Hariolf Schlichtig és Heime Mueller. 2015 óta a Belcea Quartet mentorálja őket. Első lemezükön Beethoven-, Weber- és Isang Yun-darabok, második lemezükön Csajkovszkij első vonósnégyese és a Firenzei emlék vonósszextett csendül fel. 2019-ben tervezik kiadni következő albumuk, melyen Berg Lírikus szvitjét és Schubert A halál és a lányka című művét hallhatjuk majd.

A május 24-i budapesti koncerten Schubert, Berg és Dvorak vonósnégyeseiből adnak elő.

A HEO Trio a keleti és nyugati hagyományok vegyítésével nyerte meg a kritikusokat és a közönséget. A jazzegyüttest 2013-ban alapította Franciaországban Heo Daeuk zeneszerző-zongorista.

Heo Daeuk eredetileg klasszikus zeneszerzést tanult, ma Dél-Korea egyik legkiemelkedőbb jazztehetségeként ismert.

Védjegye a saját lírai és tiszta hangzásvilágára épülő szabad improvizáció. Két francia jazz zenész, Frédéric Chiffoleau (nagybőgő) és Kevin Lucchetti (dob) részvételével alapította a HEO Triót.

Az elmúlt öt évben kitartóan tanulmányozták a különféle zenei nyelveket, próbálgatva a szóló-, trió- és vonószenekarok adta lehetőségeket, ötvözve a három zenész egyedi zenei karakterét és ötleteit. Zenéjükben gyönyörű harmóniában fér meg egymás mellett a kamarazenében rejlő egység és az egyes hangszerek egyedisége.

A kultúrák fúziójára kiváló példa lehet, amikor Lucchetti improvizációja koreai hagyományos vonós hangszeres zenei elemekből építkezik.

Sherpa című, legújabb albumuk idén jelenik meg.

Borítófotó: Budapest Music Center.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum