KULTer.hu - Fényfestés a Bartók-negyedben
110632
post-template-default,single,single-post,postid-110632,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Fényfestés a Bartók-negyedben

Az Ablak a Bartókra fesztiválon a Bartók-negyedben egyre nagyobb számban felbukkanó kiállításokra, galériákra hívják fel a figyelmet progresszív, egyedi látásmódú alkotók. A május 30. és június 2. között megrendezett program keretében vezetett séták és művészeti események várják az érdeklődőket. A fényfestő Secret Mapping első kiállításával jelentkezik, és a Kiégő Izzók interaktív zenedoboza is a fesztiválon debütál.

A Bartók Béla út – Karinthy Frigyes út – BME vonala a budapesti kortárs művészet új Bermuda-háromszöge.

Azt nem állítják a szervezők, hogy a nyüzsgő belpesti kulturális élet egy az egyben átköltözik Budára, de egy dolog biztos – egyre inkább érdemes a hídon túl is szétnézni. A május 30-án startoló Ablak a Bartókra fesztivál programjai közül kiemelkedik a Secret Mapping Experiment első önálló kiállítása, a Secret Spheres, valamint a Kiégő Izzók interaktív audiovizuális installációja, a Noise Box.

Secret Mapping / Besnyő Dániel: Secret Spheres

Besnyő Dániel 4 évvel ezelőtt céljául tűzte ki, hogy felkutassa és bevilágítsa a bolygó legizgalmasabb helyszíneit: csapatával készített már fényfestést 1700 méter magasan álló építménymonstrumra, lezárt katonai területre és az Aggteleki barlang cseppköveire is. Az animáció témáját mindig az adott tér és környezete adja.

A Secret Mapping felderíti a kiszemelt spotot, és helyszínspecifikus vetítéssel öltözteti azt fénykosztümbe.

Május 30-tól június 2-ig tárlatot is láthatunk tőlük, ugyanis most először mutatják be az eddigi akciókon készült felvételeket a Bartók-negyed üresen álló loftlabirintusában, az egykori kárpit nagykereskedésben. A loftlabirintus közel 400 négyzetméterén egy játékos installáción keresztül fedezhetjük fel az elrejtett fotódokumentációkat.

„Ezúttal a képekhez igazítjuk a helyszínt.”

„A Bartók-negyed helyszíne hozza magával a saját sztoriját.” – mesélte Besnyő Dániel. „A kárpit nagykereskedés valaha fontos funkciót töltött be, azonban elhagyatottá vált, és ma már senki nem ismeri a jelentőségét. Ez a teljesen indusztriális, régi tér új funkciót kap, és teret ad egy kiállításnak. Korábban soha nem volt még Secret Mapping-tárlat, az installáció is erre a helyszínre és alkalomra jön létre.” Hozzátette: „a kiállítás állomásain végig lehet majd menni, így a résztvevők maguk fedezik fel a képeket.”

Kiégő Izzók: Noise Box

A Kiégő Izzók az ország egyik legismertebb vizuális műhelye. A tagok május 30-án a Bartók-negyed egykori kulthelyére, a Szonáta kávézóba költöznek, hogy Kairó és Berlin után a budapesti közönségnek is bemutassák interaktív videóinstallációjukat.

A Noise Box olyan, akár egy hatalmas zenedoboz, ahol a látogató kerül a középpontba.

A térben elhelyezett analóg dobfelszerelés segítségével programozott virtuális valóságot működtethetünk, ami a hangszer megszólalásának ütemére változik. A Noise Box hatására az elhagyatott épület újra élettel telik meg: három falra 240 fokban vetül az animáció, az egyszemélyes koncerttel pedig végtelenített, megismételhetetlen, és személyes filmet hozhatunk létre.

Olyan, mint a Nagy üveg Duchamptól. Finally unfinished, folyamatosan változik. Bárhova visszük, más a felület, mások a jelenetek, a generatív animációk is. Gyakorlatilag nem lehet kétszer ugyanazt létrehozni, folyamatos kísérletezés zajlik. Mindig a legújabb, leginnovatívabb ötleteink kerülnek bele” – fejtette ki a Noise Box megálmodója, Kitzinger Gábor.

Bár a megnyitón a Korgot jazz-metál kísérleti formáció mutatja be az installáció működését, ez senkit nem kell, hogy elijesszen. A gép működtetéséhez nem szükséges dobtudás.

Borítófotó: Secret Mapping, ToTem

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum