KULTer.hu - Leleplezték a Renoir-festményt
110562
post-template-default,single,single-post,postid-110562,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Leleplezték a Renoir-festményt

Átadták kedden az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központnak a Liget Budapest projekt keretében elkészült épületét, ahol leleplezték Renoir Fekvő női akt című festményét, amelyet a Szépművészeti Múzeum számára a magyar állam vásárolt meg.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója elmondta, hogy három múzeum több tízezer műtárgya számára olyan korszerű őrzőhely létesült a Narmer Építészeti Stúdió jóvoltából, amely léptékében és minőségében is a világ élvonalába tartozik.

Az átadás után megkezdődhet a múzeumi technológia beépítése, majd a műtárgyak beköltöztetése. A komplexum a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint 300 ezer műtárgyának megőrzését és tudományos feldolgozását biztosítja, mondta el Schilling Sára, a beruházó Városliget Zrt. múzeumszakmai igazgatója. A korábban bezárt Szabolcs utcai kórház területén, barnamezős beruházásként megvalósult OMRRK központi épülete a térszint alatt négy emeleten ad otthont a világszínvonalú múzeumi raktáraknak, a föld felett pedig három szinten a restaurátor-műhelyeknek és laboroknak.

Mintegy másfél millió dokumentum lesz elérhető a kutatók számára.

A 37 ezer négyzetméteres épületegyüttesben működik majd a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) is, nyilatkozta Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. A KEMKI több mint 3000 négyzetméteres otthonában könyv- és iratarchívum is segíti majd a kutatók munkáját. Ennek alapját a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint egy évszázad alatt gyűjtött dokumentációs anyaga szolgáltatja, amely kiegészült az Artpool és az egykori Képző- és Iparművészeti Lektorátus archívumával.

Pierre-Auguste Renoir 12,3 millió dollárért (3,5 milliárd forintért) megvásárolt fetményét, a Fekvő női aktot május 24-től kamarakiállításon láthatja a Szépművészeti Múzeum közönsége.

Forrás: MTI, Borítófotó: Máthé Zoltán

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. aug. >>
hkscpsv
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum