KULTer.hu - Pop-up kiállítás a fecskékért
110933
post-template-default,single,single-post,postid-110933,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Pop-up kiállítás a fecskékért

Pop-up kiállítás nyílik a Rugógyár Galériában, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy a nagyüzemi mezőgazdaság okozta élőhely-átalakítások, a klímaváltozás és a fészkek állandó leverése miatt eltűnhetnek a fecskék Magyarországról. Haniko fecskelánnyá szellemülve, vegyes technikával dolgozza fel a témát.

„Az ember mindig felsőbbrendűnek gondolja magát, manapság pedig ez sajnos egyre inkább így van. Mindent uralni akarunk, a környezetünk, az ideáljaink, az érzelmeink, a félelmeink miatt.” – mondja a kiállító vizuális művész, Haniko (Herbert Aniko). „A fecskék, akik évezredek óta velünk élnek, tökéletesen szimbolizálják a mai ember tévképzeteit. Összepiszkítják a szép fehér instabarát házakat, ráadásul hangosak is, így inkább leverik a fészkeiket. Ők meg ennek ellenére emberkövetők.”

Haniko a fecskék oldalára áll, és átszellemül fecskelánnyá.

Haniko videóval, vegyes technikával készült installációkkal és nagyméretű akvarellekkel dolgozik.

Elmondása szerint a papír választotta őt: „A papír egy elég érzékeny anyag, sokféle fajtája van, amit az ujjaiddal akár vakon is érzékelhetsz, emellett meglepően sok mindent kibír. Türelmet és odafigyelést igényel. Önmagában is szép. Sok lehetőség van ebben az anyagban, ahogy önmagunkban is.”

Az alkotás során társadalmi problémákra, jelenségekre reagál, foglalkoztatja a klímaváltozás.

A pop-up kiállítás anyagának létrejöttét is számos kutatás előzte meg, utánaolvasott a fecskékkel kapcsolatos néphagyományoknak, verseket vett sorra.

Aktívan reagál irodalmi szövegekre.

Bizonyos kötetek egyszerűen megtalálják, hogy aztán a bennük rejlő történetek akvarellként elfolyva vagy darabokra hullva terüljenek szét azon a tiszta papíron. A fecskékkel kapcsolatos kutatása során legjobban talán Dér Zoltán Fecskelány című kötete hatott rá, amelyben Kosztolányi Dezső levelei és Lányi Hedvig lánykori naplója nyomán kettejük eltitkolt, nagy szerelemi története bontakozik ki az olvasó előtt.

Aniko fecskekompozícióin átszűrve született meg végül a sorozat összefoglaló igényű szövege, amely a Hirundo címet kapta.

„Keddenként más életet él. Ilyenkor hullámsír ad otthont a szabadságának; néma halmagány. Szétzúzott emlékei selymét aztán szétszórja a szélnek. Égi kertbe temeti. A fecskelány.” – írta Farkas-Zentai Lili a kiállításhoz.

A kiállítás 2019. június 28-án 19 órakor nyílik a Rugógyár Galériában. A megnyitón Lendvai Csaba, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület képviseletében tart majd rövid beszédet.

A megnyitón elérhető katalógusból a madárvédelemről is tájékozódhatnak az érdeklődők.

A kiadvány bemutatja ugyanis a magyar fecskefajtákat, illetve kiderül belőle az is, mit tehetünk értük, hogyan óvhatjuk őket. A Hirundo július 2-ig látogatható a galéria nyitvatartási idejében.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jan. >>
hkscpsv
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum