KULTer.hu - Újmédia a Velencei Biennále magyar pavilonjában
110483
post-template-default,single,single-post,postid-110483,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Újmédia a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Waliczky Tamás Képzelt kamerák című kiállításával nyílt meg az 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále magyar pavilonja, amelyet szombattól november 24-ig láthat a közönség.

A Velencei Biennále a világ legnagyobb és legmagasabb presztízsű művészeti seregszemléje, amelyre idén is több mint félmillió látogatót várnak – mondta el a magyar pavilon kiállításának csütörtöki megnyitóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Magyarország az 1895-ös kezdetektől részt vesz a Velencei Biennálén.

Már ötödik éve a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum szervezi a részvételt.

A Ludwig Múzeum az elmúlt években megkezdte a magyar pavilon Maróti Géza által tervezett, szecessziós épületének felújítását, és terveik szerint a rekonstrukció az emeleti szint felújításával folytatódik. A kiállítási épület megnyitásának 111. évfordulóját 2020-ban nagyszabású ünnepség teszi majd emlékezetessé – mondta Fekete Péter.

Waliczky folyamatosan új utakat kereső munkásságát azóta is a 20. és 21. századi újmédiaművészet emblematikus alkotásai fémjelzik.

Jeffrey Shaw ausztrál újmédiaművész beszédében azt is felidézte, hogy Waliczky Tamás már a nyolcvanas-kilencvenes években alkotott számítógéppel, amikor a számítógépes művészet fogalma szinte még ismeretlen volt. A magyar művész ezúttal olyan képeket is megmutat, amelyek korábban csupán képzeletének digitális laboratóriumában léteztek.

Szegedy-Maszák Zsuzsanna, a projekt kurátora hangsúlyozta: Waliczky alkotásaiban a számítógépes művészet egyszerre eszköz, esztétikai rendszer és gondolkodásmód, új utak felfedezése. Waliczky Tamás elmondása szerint bátor lépés volt a Ludwig Múzeum részéről egy újmédiaművész pályázatát kiválasztani a Velencei Biennáléra, hiszen ezzel a projekttel először áll az újmédiaművészet a magyar kiállítás középpontjában.

Waliczky Tamás a velencei kiállítására újfajta kameratípusokat gondolt ki.

Ezeket virtuálisan építette meg, grafikai tervezőszoftverek segítségével. A 23 részletesen kidolgozott fantáziakamerát lightboxokban mutatja be a kiállítás, néhány virtuális eszközről azonban animáció is készült, az egyik kamera működését pedig egy interaktív installáció segítségével az átriumban ki is próbálhatják a látogatók.

Waliczky Tamás velencei kiállítását bővített formában 2020. február 13. és március 31. között a Ludwig Múzeum közönsége is láthatja majd Budapesten.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum