KULTer.hu - Bereményivel ünnepel Debrecen
111358
post-template-default,single,single-post,postid-111358,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Bereményivel ünnepel Debrecen

Kilencvenedszer rendezik meg az Ünnepi Könyvhetet Budapesten, és a debreceni Csapó utca sétálóövezete is a könyvek ünnepének helyszínévé változik öt nap erejéig a MODEM-mel és a Méliusz Juhász Péter Könyvtárral egyetemben. Tóth Krisztina, Kukorelly Endre és Bérczesi Róbert is bemutatja kötetét, előadást tart Szirmai Gergő, az idei díszvendég pedig Bereményi Géza lesz.

Június 12. és 16. között rendezik meg a Debreceni Ünnepi Könyvhetet és a Gyermekkönyvnapokat. A (mese)könyvbemutatók, irodalomórák, koncertek és előadások mellett a szervezők kiállítással, performansszal és képregényes cosplayjel készülnek.

„A szervezők kezdettől arra törekedtek, hogy a könyvírás és a könyvkiadás ünnepét a társművészetek – az élő szó, az ének, a zene és a tánc – szépségével színesítsék, s igazi közösségi élménnyé tegyék. Debrecen régóta részt vállal e nemes tradíció ápolásában.” – írja Szirák Péter irodalomtörténész, a rendezvény kurátora. „A Református Kollégium, az Alföldi Nyomda és az Egyetem városában az Ünnepi Könyvhét

a kulturális nagyrendezvények egyike, amely immár hetedik éve új koncepció szerint valósul meg.

A megújult könyvhétnek továbbra is legfontosabb célkitűzése Debrecen változatos kulturális hagyományainak felidézése, az írók és olvasók személyes találkozásának előtérbe helyezése, a könyves napok igazi fesztivállá alakítása.”

A rendezvény idei díszvendége Bereményi Géza, Kossuth- és Balázs Béla-díjas költő, író, dalszövegíró, forgatókönyvíró-rendező és színházvezető, sokszínű életműve részeként A svéd király, a Vadnai bébi, A legjobb részem, a Veri az ördög a feleségét és a Megáll az idő írója.

Az idei könyvhetet átszövi a kíváncsiság témája.

„Aki kíváncsi”, kezdődik a keserű mondás, azonban Bereményit bevallása szerint a kíváncsiság hajtja, hogy megismerje önmagát, ami a vendéggel 13-án, csütörtökön 18.30-kor beszélgető Szirák szerint csak azt bizonyítja, hogy „aki kíváncsi, ha megöregszik is, örökifjú marad. Aki olvas, aki ír, aki alkot, aki gondolkodik, az kíváncsi – és fordítva.” Végezetül a kurátor felhívott arra is, hogy nézelődjünk, lapozzunk bele a könyvekbe, olvassunk, s halljunk és hallgassunk meg másokat, akikre kíváncsiak vagyunk.

Kollár-Klemencz László zenét és irodalmat vegyítő estjével, az Ember a fánnal érkezik.

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár Központi Könyvtárának földszinti előadójában 14-én 17 órakor lép fel a történettel, melynek főhőse, Toszka, tanyán él, a természet közelében, tudja, hogy az elmúlás az élet része, látja, milyen egyszerűen szép dolog a vágy, a hűség. A zenétől nem távolodik messzire Kiss László és Bérczesi Róbert (Hiperkarma) Én meg az Ének – behúzott szárnyú felfelé zuhanás című könyvének bemutatója sem, amely pénteken 19 órakor kezdődik a Csapó utcában.

„Miképpen konstruálják meg szakértői csoportok, történelemkönyvek a nemzeti történelem hivatalos, kanonizált olvasatát?

Milyen alternatív olvasatok léteznek, hogyan néz ki idegen nézőpontokból a magyar történelem?

Hogyan vehet részt a múlt újraértelmezésében a kortárs művészet, a kritikai pedagógia?” Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a MODEM-ben július 7-ig látható rendhagyó kiállítás, amelyhez Keserue Zsolt Nemzeti Tankönyv Projekt című kötetének bemutatója kapcsolódik június 15-én, 14 órakor a Csapó utca sétálóövezete, a Könyvutca színpadán.

A vizuális társművészetek felé veszi az irányt a Marvel- és képregényhősök cosplaye 15.30-kor a BarCraft szervezésében az Olvasóligetben, melybe a látogatók is bátran bekapcsolódhatnak. A Marvel-univerzum filmjeinek jövőjéről beszél Szirmai Gergely 17 órakor, szintén a Csapó utcában, a színpadon.

Szimonidesz Hajnalka kiállítása, a Mesevilág a történeteken, a festményeken túlra repíti a szemlélőt.

A meseillusztrátor törekvése, hogy ábrázolja „az emberi szeretetet, örömet, vidámságot, és a szenvedést, akár egy meseillusztráción keresztül is.” A kiállítás a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Központi Könyvtárában a könyvhéten túl, július 6-ig megtekinthető.

A könyvhét részletes programja itt érhető el.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum