KULTer.hu - Diplomamunka kapta a KAFF nagydíját
111858
post-template-default,single,single-post,postid-111858,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Diplomamunka kapta a KAFF nagydíját

Láng Orsolya diplomafilmje, a Szezon után kapta a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) nagydíját. A június 19. és 23. között zajló fesztivál legjobb egész estés magyar animációja Milorad Krstić akcióthrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő lett.

Láng Orsolya a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készült diplomamunkája egy kis halászfalu lakosainak szezonvégi mindennapjait mutatja be fekete-fehér színvilággal. Az animáció 2018-ban készült. A tizennegyedik alkalommal megrendezett, legnagyobb és legrégebbi hazai animációs seregszemlén a kritikusok zsűrije emellett dicsérő oklevéllel jutalmazta a fesztivál nagydíját is elnyerő Szezon után című kisfilmet.

A legjobb televíziós sorozat elismerését megosztva kapta Tóth-Pócs Roland Cigánymesék sorozatának Riza éjszakája epizódja, valamint Fabók Szilvia és Mikori Tama meseadaptációja, a Kippkopp a hóban. A Marék Veronika könyve alapján készült kisfilmet az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület közönségdíjjal jutalmazta. Andrasev Nadja Szimbiózis című legújabb kisfilmjének hazai premierje az idei KAFF-on volt, ahol három díjat is nyert: a legjobb első filmnek járó elismerést, az Országos diákzsűri díját, valamint a Magyar Filmkritikusok díját.

A legjobb rövidfilm díját Tóth Roland némafilmes stílusú animációja, a Bela nyerte, mely Lugosi Béla életét rajzfilmesíti meg.

Glaser Kati Városi legendák szériájának Az emberi test című epizódja kapta a legjobb forgatókönyv díját. A legszínvonalasabb képi formanyelvért és a legjobb animációs munkáért Klingl Béla 3D animációját, a Remake-et tüntették ki. A legjobb technikai kivitelezésért díjazták Bucsi Réka Solar Walk című animációját, a legjobb 3D elismerést Molnár Csaba Martian Logistics-szpotja kapta, a legjobb alkalmazott animáció pedig Mendrei Miklós a Comedy Central számára készített Pixel Idents alkotása lett.

A záróünnepség befejezéseként életműdíjjal tüntették ki A légy című rövidfilm Oscar-díjas rendezőjét, Rófusz Ferencet a magyar animációért végzett évtizedes munkájáért.

A zsűri dicsérő oklevélben részesítette Csont Zsombor ApApArA, Rofusz Kinga Irjám és Jonibe kisfilmjét, valamint Molnár Luca Anna és Verhóczki Ádám Orange Nights című videóklipjét, melyet a Platon Karatalev számára készített.

A KAFF idei díszvendége Afrika volt. Kiemelt szerepet kapott a 150 éves múltra visszatekintő japán-magyar kapcsolat is.

A több mint 200 beérkezett magyar nevezésből összesen 2 egész estés alkotás, 14 diákfilm, 22 rövidfilm, 23 televíziós sorozatepizód és 28 alkalmazott animáció került a versenyprogramba, emellett közel 30 film az információs programban mutatkozott be.

A KAFF-fal párhuzamosan futott a 11. Európai Animációs Játékfilm és TV-film Fesztivál.

Ezen a filmfesztiválon egész estés filmek, sorozatok és TV-speciálok versenyeztek. Az európai versenyben 6 egész estés alkotás, 28 sorozatepizód és 6 speciál volt látható, valamint 12 animációt vetítettek versenyen kívül. A párhuzamos filmfesztivál legjobb egész estés alkotása Nora Twomey A kenyérkereső című Oscar-jelölt filmje lett, a legjobb TV-sorozatnak járó elismerést Dorte Bengtson műve, a Vitello undi barátnője nyerte, a legjobb TV-speciál díját pedig megosztva kapta Jeroen Jaspaert A bandita patkány, valamint Ivana Sebestová és Katarína Kerekesová alkotása, a Mimi és Lisa – A karácsony fénye című alkotása.

Forrás: MTI

borítófotó: Láng Orsolya átveszi díját, KAFF

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. feb. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum