KULTer.hu - Ízelítő az idei Malterből
111279
post-template-default,single,single-post,postid-111279,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Ízelítő az idei Malterből

Hatodik alkalommal indul útjára a Malter Vándor Filmfesztivál, hogy az elmúlt év legjobb kisfilmjeit vigye el a nyári fesztiválokra. A vándorút megállói 2019-ben a Bánkitó, a Campus, az Ördögkatlan és a Kerekdomb Fesztivál.

Három ígéretes filmcímet jelentettek be a Malter Vándor Filmfesztivál szervezői a nyári műsorból: egy kisfilm a 72. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon járt, egy a Berlinálén nyert díjat, a harmadikat pedig a Friss Húson ismerték el.

Ahogy eddig

A történet szerint az idős, egyedül élő Margit (Venczel Vera) a kórházba indul lányával, Judittal (Tóth Ildikó), akivel régen eltávolodtak egymástól. A vizsgálat során kiderül, hogy Margit súlyos bőrrákban szenved, de a diagnózist, mivel ő nagyot hall, csak a lánya érti, aki viszont munkája és otthoni kötelességei miatt nem maradhat anyjával, s képtelen az igazat megmondani neki. Margit ezután egyedül jár a kezelésre. Ebben a kezdeti nehézségek után egyre inkább örömét leli, feladatot ad neki, és a lányával való kapcsolata is változni kezd.

A 72. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál meghívta Moldovai Katalin rendezői diplomafilmjét a Cinéfondation válogatásba, mely a filmes egyetemek legjobbjait vonultatja fel. A 24 perces alkotás a Budapesti Metropolitan Egyetemen készült.

Entropia

Az animált kisfilm, az Entropia egy fiatal nő három párhuzamos valóságát mutatja be. A filmben megjelenő világ egy közös belső univerzum, amiben a három karakter mikrokörnyezete létezik, melyet ők éltetnek. A film konfliktusa szerint egyik karakter sem bír boldogan funkcionálni a másik nélkül, a környezetük teremtette egyoldalúság frusztrációt szül, vágyaikat képtelenek kielégíteni. Egy rendszerhiba folytán azonban mindhárom világ megbomlik, és a karakterek útja összeér.

Buda Anna Flóra animációja kapta a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale) a rövidfilmes kategóriában a Teddy-díjat, az LMBTQ témájú filmművészetnek szentelt elismerést.

Jövő szerdán

Molvay Norbert alkotásában egy felzaklatott fiatal lány egy délután elindul a városba, hogy a maga módján megszabaduljon a terheitől. Ehhez furcsa helyekre kell eljutnia és olyan embereket kell meglátogatnia, akikkel nem szívesen találkozik.

A 2019-es Friss Hús magyar válogatásában a legjobb rövidfilmnek járó díjat a Jövő szerdán kapta.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. máj. >>
hkscpsv
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum