KULTer.hu - Kende Jánost és a Genezist díjazták
111118
post-template-default,single,single-post,postid-111118,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Kende Jánost és a Genezist díjazták

Dobos Tamás kapta a Genezis című alkotásért a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, Kende János pedig az életműdíjat. A Zsigmond Vilmos operatőr emlékére rendezett seregszemle elismeréseit szombaton adták át Szegeden.

Az operatőri munkáért a fődíjat kiérdemelt Genezis című dráma Bogdán Árpád rendezése egy roma kisfiúról, aki egy támadás nyomán elveszíti a családját.

A munkájába temetkező sikeres ügyvédnő felettese nyomására elvállalja a rasszista gyilkosságsorozat egyik vádlottjának védelmét. A nyomozás során megismerkedik az ügyben tanúként résztvevő kisfiúval, és ez a találkozás mindkettejük életét gyökeresen megváltoztatja. Egy titokzatos kamaszlány is belekeveredik az ügybe, amikor sötét titkok derülnek ki a szerelméről. A film tavaly januárban a Berlinálén mutatkozott be.

Az életműdíjat idén Kende Jánosnak ítélte oda a zsűri, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után közvetlenül, 1967-ben készítette el első játékfilmjét Jancsó Miklóssal, akivel 25 év alatt összesen 14 filmet forgattak együtt. Kende nevéhez összesen hatvan játékfilm, számos tévéfilm, rengeteg dokumentum- és reklámfilm fűződik.

1989-ben a világ száz legjobb operatőre közé választották.

2002-ben abbahagyta a filmkészítést, azóta idejét és tehetségét teljes mértékben a tanításnak szenteli.

A legjobb nagyjátékfilm díjával az As I fall című alkotásért Ivar Taimot ismerte el a zsűri.

A legjobb kisjátékfilmnek Simonas Glinkskis Budéjimas (Watch keeping) című munkáját választották. A legjobb kísérleti film Pálos Gergely Dark chamber című alkotása lett.

A Vision Team és a Special Grip Hungary által a legjobb fiatal operatőrnek járó elismerést Lauretta című kisjátékfilmjéért Bálint Dániel kapta. Szeged város díját az Ignorance is bliss című kisjátékfilmért Herman van den Boschnak ítélték oda.

A diákzsűri díját Becsey Kristóf és Bálint Dániel kapták meg a Rossz versek című nagyjátékfilmjükért.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közönségdíját Virginie Surdej kapta Insyriated (Volt egyszer egy Szíria) című nagyjátékfilmjéért. Az alkotást találta a legjobbnak a kritikusi zsűri és az operatőri mesterképzés hallgatóiból álló zsűri is.

Szabó Gábor, a zsűri elnöke elmondta, hogy évről évre növekszik a fesztiválra nevezett alkotások száma, valamint színvonala, és egyre több a női operatőr is.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum