KULTer.hu - Nagy szürrealista tárlat nyílt az MNG-ben
112070
post-template-default,single,single-post,postid-112070,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Nagy szürrealista tárlat nyílt az MNG-ben

Salvador Dalí, Max Ernst, Joan Miró, Yves Tanguy, René Magritte, Pablo Picasso és Alberto Giacometti művei is megtekinthetőek a közel 120 műből és dokumentumból álló A szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig – Válság és újjászületés 1929-ben című tárlaton, mely június 28-án nyílt a Magyar Nemzeti Galériában.

A párizsi Pompidou Központtal közösen szervezett kiállítás grafikák, szobrok, fotók, filmek és dokumentumok segítségével a szürrealista irányzat sűrű fordulóévét állítja fókuszba.

1929 ellentéteket szült a mozgalomban, azonban új, később központivá váló alkotók színre lépését és a szürrealista film megszületését is magával hozta.

A Le Grand Jeu (A Nagy Játék) nevű csoport (melynek egyik mestere a cseh származású Josef Šima volt) által keltett válság erre az évre tehető. Ekkor mutatta be a katalán Dalí a Louis Buñuellel együtt készített Un chien andalou (Andalúziai kutya) című filmjét.

Az összesen hét szekció, amelyből a kiállítás áll, lehetőséget kínál az irányzat és az év mozgalmasságának és sokszínűségének a megismerésére, így a Documents folyóirat köre, vagy a szürrealizmus elő- és példaképei is megjelennek. A kommunizmus felé húzó, a pszichoanalízisból, a hétköznapokból, az erotikából inspirálódó, illetve a humoros címadásukról ismert csoportok, alkotók egyaránt felkerültek a falakra.

A kiállítás önálló szekciót szentel Dalínak és Magritte-nek, és egy közöset Max Ernst-nek és Joan Mirónak.

A kiállított művészek között szerepel a festő és szobrász Jean Arp, a szürrealista fotóművészetet Man Ray, André Kertész és Brassai alkotásai képviselik, emellett olyan kevésbé ismert alkotókat is megismerhet a közönség, mint Jacques-André Boiffard, Eli Lotard vagy Jean Painlevé.

A kiállítás kurátora a Georges Pompidou Nemzeti Szépművészeti és Kulturális Központ, Nemzeti Modern Művészeti Múzeum igazgatóhelyettese, Didier Ottinger. Társkurátorai Marie Sarré és Kovács Anna Zsófia.

A Pompidou Központon kívül a madridi Museo Thyssen-Bornemiszából, a Magyar Fotográfiai Múzeumból és magángyűjteményekből is érkeztek műtárgyak

a Magyar Nemzeti Galériába, ahol október 20-ig tekinthető meg a szürrealista kiállítás.

Borítókép: René Magritte, A kettős titok, 1927, fotók: Magyar Nemzeti Galéria

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum