KULTer.hu - Turisták lepik el Csernobilt
111412
post-template-default,single,single-post,postid-111412,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Turisták lepik el Csernobilt

Az HBO sikeres sorozata, a Csernobil miatt közel 40 százalékkal emelkedett az ukrajnai atomreaktor-katasztrófa helyszínére látogatók száma, akik nem fogják vissza magukat a szelfikben és pózokban.

Közönségsiker lett az HBO és a Sky minisorozata, a Csernobil (Chernobyl), mely az emberiség történelmének legsúlyosabb, ember által előidézett katasztrófáját, illetve az orosz tudósok Európa megmentéséért folytatott drámai küzdelemét dolgozza fel. 1986. április 26-án hatalmas robbanás rázta meg a Szovjetunió tagállamában, Ukrajnában működő csernobili atomerőművet. A radioaktív felhő beterítette Kelet- és Közép-Európát, Skandináviát és egyes nyugat-európai országokat. A minisorozatot Johan Renck rendezte, a főbb szerepeket Jared Harris, Stellan Skarsgård és Emily Watson alakítja.

A Guardian adatai szerint egyes utazási irodák 40 százalékos forgalomnövekedésről is beszámoltak, a New York Times szerint a növekedés akár az 50 százalékot is elérheti. A brit lap egy idegenvezetőt is megszólaltatott, aki elmondta, hogy a turisták a sorozatban látott helyszínekről és eseményekről kérdezősködnek. A változás azonban instagramon a leglátványosabb, ahova számtalan fotó került fel a sorozat óta, amelyen Pripjaty szellemvárosa és a katasztrófa helyszíne csupán háttérül vagy kellékül szolgál egy-egy pózhoz, beállításhoz.

Nem lehet azonban egyértelműen a sorozatra fogni az úticél népszerűségét. A baleset valaha szovjet befolyás alatt álló helyszínének már öt éve kimutathatóan nő a népszerűsége: míg 2014-ben 8404 látogatót mértek, a tavalyi évben 71862-t. A reaktor körüli 30 km-es övezetbe ellenőrzőponton lehet belépni, csakis egy regisztrált idegenvezető társaságában, ez a terület az 1990-es évek végétől látogatható a turisták számára. A felrobbant reaktor közelében nem kötelező a védőruha viselése, azonban nem tanácsos semmit sem megérinteni.

Az atomreaktor-robbanás a WHO szerint a közvetett és közvetlen sugárfertőzés miatt körülbelül 4000 ember haláláért felelős. Craig Mazin, a sorozat forgatókönyvírója igyekezett használni a Csernobil népszerűségét, amikor Twitteren hívta fel a látogatókat arra, hogy tisztelettel viseltessenek a helyszín iránt.

Borítófotó: Globoport

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum