KULTer.hu - Új irodalmi fesztivál Budapesten
111680
post-template-default,single,single-post,postid-111680,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Új irodalmi fesztivál Budapesten

A világirodalom Budapestre látogat szeptember 25. és 28. között a PesText – Borders and Bridges Nemzetközi Irodalmi Fesztivál keretében. A vendégek között lesz Terézia Mora író, műfordító, Tibor Fischer író, David Szalay író és a hálózatkutató Barabási Albert-László.

A Magyar Irodalmi Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szervezésében indul a PesText Fesztivál, mely egyedülálló módon kívánja ráirányítani a figyelmet a világirodalomra és erősíteni a magyar irodalom nemzetközi kapcsolatait. A szlogen Borders and Bridges, vagyis Határok és hidak.

A nemzetközi kitekintés fókuszába a visegrádi országok és magyar származású alkotók kerülnek.

„Számos nagyszerű irodalmi fesztivál van Magyarországon, de olyan nem, ami elsősorban a világirodalmat venné célba. Fontosnak tartjuk, hogy hazánkban is legyen egy nemzetközileg jegyzett irodalmi fesztivál, ami erősíti a magyar irodalom külföldi ismertségét, a magyar kultúra hírnevét nemcsak a szakma szemében, de a legszélesebb körben is. Így született meg a PesText Fesztivál gondolata.” – mondta Kollár Árpád, a MISZJE vezetője.

„Terézia Mora író, műfordító Németországból, Barabási Albert-László hálózatkutató az Egyesült Államokból, Tibor Fischer Nagy-Britanniából érkezik a budapesti közönséghez.” „A PesTexten bemutatják többek között a PIM V4-es rezidens programjában résztvevő alkotókat, de érkeznek vendégek többek között Indiából, Izraelből, Törökországból, Horvátországból, Szerbiából, Észak-Macedóniából és Ausztriából is” – teszi hozzá Kollár.

A fesztivál lesz az Isztambuli Magyar Intézet Duna menti országokra kiterjedő programsorozatának egyik állomása.

Az Interkulturális dialógus a Duna hullámain projekt keretében a kortárs török költészet számos kiemelkedő alkotója lép fel az A38-hajón, illetve néhány izgalmas Duna-parti összművészeti program is szerepel a kínálatban. Exkluzív POKET Zsebkönyvvel is készülnek a szervezők: június végén a sorozat részeként jelenik meg a kortárs lengyel irodalom kiemelkedő írója, Piotr Szewc magyar nyelven hosszú idő után újra megjelenő kultkönyve, a Pusztulás című regény – a fesztiválon pedig Szewccel is találkozhatnak az olvasók.

A PesText támogatói az NKA és a Visegrad Fund. A fesztiválhoz kapcsolódóan nyílt irodalmi pályázatot is hirdet a MISZJE.

A pályázat mottója: Neked mit jelent a szabadság?

Ennek megfelelően olyan, a szabadság támájához kötődő műveket várnak, melyek terjedelme nem haladja meg a 8000 leütést. A beérkezett alkotásokból fiatal írók választják ki a 11 legjobbat, majd a szakmai zsűri  dönt a fődíjas alkotásról, a fesztivál látogatói pedig a közönségdíjasra szavazhatnak majd a PesText Facebook-oldalán. A zsűri díjával és a közönségdíjjal is 200.000 forintos pénzjutalom jár. Az elismert művek továbbá angol, cseh, lengyel és szlovák nyelvű fordítást nyernek és megjelennek a fesztivál zinjében is.

A jelentkezés részletei:

Pályázók köre: bármely magyar nyelven alkotó szerző

Műfaj: kötetlen (líra, próza, dráma)

Jelentkezés: az írásokat a pestext@miszje.hu várják „szabadon” jeligével

Beküldési határidő: 2019. július 31.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum