KULTer.hu - VR-ral a VERZIÓ Filmfesztiválra!
111708
post-template-default,single,single-post,postid-111708,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

VR-ral a VERZIÓ Filmfesztiválra!

Idén először VR-szekcióval bővül a VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál programja amely a Random Error Studio és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem által szervezett Zip-Scene Konferencia közös kezdeményezésére jön létre. Június 30-ig várják a VR-alkotások nevezését!

2019. november 13-16. között a VERZIÓ Filmfesztivál VR-szekciójának keretében különféle virtuális valóságra építő produkciókkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők: 360 fokos videókkal, interaktív dokumentumfilmekkel, fikciós alkotásokkal és művészeti, térspecifikus VR-élményekkel. A programban tényfeltáró és új érzékekre alapozó VR-alkotások szerepelnek.

A médiumorientált tartalomban rejlő innovatív lehetőségekre fókuszálnak.

A VR-szekció koncepcióját a Zóna fogalma köré rendezik a szekció kurátorai. Andrej Tarkovszkij Sztalker című filozófiai filmalkotása 2019-ben ünnepli bemutatásának 40. évfordulóját, de a nézők képzeletét ma is foglalkoztatja. Még mindig az olyan problematikákat vizsgáljuk, hogy tulajdonképpen mi van a Zóna tiltott és furcsa terében, amely megváltoztatja mindennapi életünk szabályrendszerét, és a szereplők miért éreznek mégis ellenállhatatlan vágyódást, hogy belépjenek.

Miképpen tér el ez a Valóságtól?

A szervezők immerzív alkotásokat várnak, amelyek a belső tér és a belső utazás problematikájával foglalkoznak, és arra eszközhasználati módszerükkel is rákérdeznek. Miképpen válik a befogadó testének részévé a VR-szemüveg? Miképpen vezetjük be magunkat a virtuális valóság univerzumába? Milyen VR-környezet iránt érzünk igazi vágyódást? A Zóna a VR-produkciók kontextusában gyakran használt Holodeck metaforájaként is szolgálhat.

A beküldött alkotások a következő típusok bármelyikébe tartozhatnak: 360-fokos videók (fikció és dokumentarista jellegű), művészeti VR-élmények, helyszínspecifikus VR-alkotások és immerzív riportfilmek is. A kiválasztott alkotásokat a Trafó Klubban nézheti meg a közönség a 16. VERZIÓ Filmfesztivál programjának részeként. A felhívásra olyan alkotásokat várnak, amelyek a különböző tartalomtípusok megjelenítését is felvállalják, illetve

újragondolják a VR-hoz kapcsolódó narratív elvárásokat.

A nevezés ingyenes. Az alkotásokat az itt található kérdőíven lehet nevezni. Javasolt a nevezett alkotást külön e-mailben is elküldeni (WeTransfer vagy egyéb fájlküldő rendszer segítségével): submission@vektorfestival.com

Bővebb információ és program a Zip-Scene honlapján érhető el. A kiválasztott projektet résztvevői számára teljeskörű fesztiválakkreditációt biztosítanak.

A jelentkezés menete:

Nevezési határidő: június 30.

Nevezők értesítése az eredményről: augusztus 15.

A teljes program kihirdetése: szeptember 25.

Borítófotó: VR Sci Fest 2018, Stockholm, Sweden, VR Film Review

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum