KULTer.hu - A galéria, ami 100 házat láthat el energiával
112292
post-template-default,single,single-post,postid-112292,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A galéria, ami 100 házat láthat el energiával

Műcsarnok nyílik egy valahai kelet-német szénerőműben, azonban a régi ipari épületek szinte már megszokott újrahasznosítását az E-Werk tovább is gondolta – ez az épület továbbra is áramot fog termelni: fenntartható energiát, amit akár háztartások is megvásárolhatnak.

Az E-Werk Luckenwalde nevet viseli az a művészeti központ, ahol a közeli bútorgyárból származó lucfenyőforgács és a kísérleti műalkotások termelik a környezetbarát energiát.

A modell nem pusztán az energiatermelés, de a művészet számára is fenntarthatóságot biztosít.

A német performansz-, installáció- és videóművész, Pablo Wendel, valamint a brit kurátor, Helen Turner által üzemeltetett központ szeptemberben nyílik meg a nagyközönség előtt a performanszokkal teli ünnepi megnyitó keretében, azonban néhány stúdió, amit a négyemeletes, 10.000 négyzetméteres helyszínen alakítottak ki, már foglalt.

Luckenwalde 1913-ban épült, immár átalakított erőművének ezután a melléktermékeit is hasznosítják: a fahulladék égetéséből visszamaradó szénnel a környező termőföldek tápanyagtartalmát javítják, a forró vizet pedig kávépörkölő és sörfőző üzemekbe vezetik. Az E-Werk Luckenwalde célja, hogy szénsemleges legyen, azaz a széndioxid kibocsátásából számolt lábnyomát nullára csökkentse.

Az alapítók legszebb álmai szerint a környék lakosai is átváltanak majd a Kunstromre, azaz a „művészeti elektromosság”-ra.

A termelt zöld energiát ugyanis a tervek szerint bevezetik a nemzeti hálózatba, mert a kapacitásuk 100 háztartás ellátására elegendő.

A kiállított művek sem lesznek kevésbé kinetikusak vagy kevésbé újrahasznosítók.

Szeptemberben Nicolas Deshayes szoborkiállításával nyílik meg a központ. Deshayes öntöttvas fali szobrain forró vizet pumpálnak keresztül, így azok radiátorként funkcionálnak. Az E-Werkben sem lesz ez másként: amint a megnyitón bekapcsolják őket, a szobrok hőt fognak sugározni, ezzel melegítik a termeket.

„Az E-Werk Luckenwalde úttörő példát nyújt, megmutatja, kulturális intézmények hogyan tehetnek kézzelfoghatóan a jövőnk ökológiai problémái ellen”.

Turner állásfoglalása szerint ez a példa szépen modellezi, hogyan „valósíthatunk meg tényleges szociopolitikai változást interdiszciplináris és határokon átívelő együttműködésen keresztül.”

Forrás: Artnet, fotók: E-Werk

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum