KULTer.hu - A lett indie-világ Magyarországra látogat
112242
post-template-default,single,single-post,postid-112242,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A lett indie-világ Magyarországra látogat

Interjú a Carnival Youth együttes tagjaival

Az európai indie rock lett fenegyerekeivel, a Carnival Youth együttes tagjaival készítettünk interjút. Emils, Edgars és Roberts új albumukról, a Good Luckról, kislemezükről, a Desktopról, valamint zenei inspirációikról meséltek nekünk.

KULTer.hu: Augusztus 16-án fog megjelenni a negyedik albumotok, a Good Luck. A Desktop, a lemez egyik slágere a KULTer.hu-n debütált egy hónapja. Az új albummal és a Desktoppal visszatértetek a korábbi stílusjegyeitekhez, viszont sok új hangzáselemmel is kiegészült ez a szám. Mi inspirált titeket abban, hogy belekóstoljatok a synth rock világába?

Emīls Kaupers: Nem volt konkrét elképzelésünk azzal kapcsolatban, hogy milyen irányba szeretnénk elvinni az új albumot, de azt nem tudjuk letagadni, hogy

a 90-es évek indie rockja nagyban inspirált minket.

Edgars Kaupers: Igen, olyan bandák, mint a Mercury Rev, a The Flaming Lips, a Wilco és a Beck nagy hatással voltak ránk és így az új albumra is.

Roberts Vanags: Ezeket az inspirációkat a Good Luck többi számán jobban fel lehet ismerni, a Desktop ebből a szempontból kakukktojásnak számít.

Brazíliában vettük fel az új albumot,

ahol a helyi zenei hagyományok és környezet egyaránt inspirált minket és az alkotói folyamatunkat egyaránt, ez pedig a Desktopon is érezhető.

KULTer.hu: Mit gondoltok, mi teszi a 80-as éveket ikonikussá? Miért ilyen népszerű inspiráció ez az évtized napjaink indie-bandái számára? Ez csupán nosztalgia, vagy tényleg ennyire egyedi és különleges a 80-as évek? Lettországban is annyira dúl a „retróőrület”, mint Európa többi részén?

Roberts Vanags: A 80-as éveket mindenki a szintetizátorhangzással köti össze, nem véletlenül. Talán ezért kapcsolják össze az emberek a mi zenénket ennek az időszaknak a hangzásával. Ettől függetlenül nem mondanám, hogy ez lenne a legdominánsabb aspektusa a zenénknek, csupán szeretünk kísérletezni.

Edgars Kaupers: Szerintem a 80-as évek hullám a zeneipar minden szegletét elöntötte, zsánertől függetlenül. Ebből Lettország sem maradt ki, de talán még nem süllyedt el benne teljesen…

KULTer.hu: Az indie-szcéna nagyon gazdag Európában, a kontinens minden országa feltalálta a saját indie hangzását. Mi különbözteti meg a lett indie rockot például a brit hangzástól? 

Emīls Kaupers: A lett zenei világ több szempontból is különleges: egyrészt a szovjet idők nagyban meghatározták a lett hangzást, másrészt nyelvi téren is kilógunk a sorból, ami miatt egy kicsit máshogy is gondolkodunk mind a mindennapjainkban, mind zenei téren.

Más a mentalitásunk, mint a nyugat-európai országoknak.

Roberts Vanags: A lett indie-színtér nagyon aktív, viszont meglehetősen kicsi. A bandák nagy része lettül énekel, ami csökkenti a kitörési lehetőségeket az országhatáron kívülre. De ettől függetlenül nagyra tartjuk és szeretjük az összes hazai bandát, mint például a Polifaunát, az Instrumentit és a Laika Suns-t.

KULTer.hu: A Desktop egy igen érdekes dal: upbeat, gyors és kaotikus, egy energiabomba. A szövege is hasonlóan furcsa: szatíra és irónia keveredik benne. Felfoghatjuk egyfajta társadalomkritikaként napjaink technológiai-közösségi média megszállottságával szemben?

Edgars Kaupers: A Desktop igazából egy viccből nőtte ki magát igazi dallá. Már megírtuk a zenei alapot, de nem volt hozzá szövegünk, ezért elkezdtünk énekelni azokról a dolgokról, amiket a producerünk asztalán láttunk.

Ebből aztán egyszer csak kipattant az isteni szikra, és voilà, megszületett a Desktop.

Emīls Kaupers: Emellett persze az egész szám ironikus megvilágításba helyezi a modern társadalmat, amibe természetesen mi is beletartozunk.

Edgars Kaupers: Egy banda sem maradhat életben a közösségi média használata nélkül. Számunkra is nagyon fontos az online tér, mi is így tartjuk a kapcsolatot a rajongóinkkal. Napjainkban ezt nem lehet kikerülni.

KULTer.hu: Mire számíthatunk az album többi részétől? Tekinthetjük a Good Luckot konceptalbumnak?

Roberts Vanags: Semmiképpen sem nevezném konceptalbumnak a Godd Luckot, mert

nem zártuk magunkat határok közé sem a kreativitás, sem a zenei stílus tekintetében.

Az album többi száma, a Desktophoz hasonlóan variációi, különböző megközelítései a stílusunknak és hangzásunknak. 

KULTer.hu: Mik a terveitek nyáron? Mire számíthatunk az album megjelenése után?

Emīls Kaupers: A Szigeten pont a Good Luck megjelenése előtt fogunk játszani, de elképzelhető, hogy újra meglátogatjuk Magyarországot a kelet-európai turnénkon, szeptemberben. Erről több infót weboldalunkon, a Carnival Youth honlapján találhattok.

A Good Luck legújabb kislemeze, a Boys Do Cry YouTube-on is elérhető.

A fotókat Lauris Viksne készítette.

Bogdán Erik

szerző: Bogdán Erik
honlap e-mail
Bogdán Erik 1994-ben született Kaposváron. 2015-ben végzett a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Kommunikáció és Médiatudomány szakán. Jelenleg ugyanitt folytatja tanulmányait a kar mesterképzésén. Elsősorban a popkultúra és a „nerdkultúra” foglalkoztatja.

KULTprogramok

<< 2020. máj. >>
hkscpsv
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum