KULTer.hu - „Aha, akkor ez ilyen popszöveg”
111944
post-template-default,single,single-post,postid-111944,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

„Aha, akkor ez ilyen popszöveg”

Csjlla mesélt a dalairól

Jakab Csilla, azaz Csjlla szólóprojektje sok jelzőt elbír: indie pop, folk, dream pop, klasszikus énekes-dalszerző stílus vagy ezek bármilyen keveréke. A Veins of Mountains című bemutatkozó EP atmoszférikus, sokszor meditatív hangzásáról sokat lehetne írni, de miért tennénk, ha maga a szerző-előadó is megoszthatja a dalok történetét és a kislemez lényegét. Dalmustra rovatunkban Csjlla mesél.

Miről szólnak a dalok?

Erre a kérdésre azt a kitérő választ szeretem adni, hogy már elmondtam magukkal a dalokkal, ennél jobban nem tudnám. Ez az öt szerzemény többnyire egy szettből származik, a régi angol dalaim közül, amiket valamikor a tizenharmadik és tizennyolcadik évem között  írtam. Volt még egynéhány, ami felkerülhetett volna, de végül is ezek tették teljessé a tematikát (akármennyire is megfoghatatlan az, ami nekem a természet-univerzalizmus kettőse, amit bennük közösnek éreztem). A Shot köztük a legrégebbi, az As Long a legújabb. Amellett, hogy az első, az a különleges számomra ebben az EP-ben, hogy mennyi évet vártam, mire egyszer csak lemezre kerültek a dalok, és ráadásul pont olyan hangzással, amilyet szerettem volna. Egész különleges volt meghallgatni a felvételeket, még nyersen, miután hazamentünk a pécsi MK-ról, ahol egy kis gyakorlódobozban vettük fel az éneket (pacsi annak, aki ismeri ezeket).

A hangzás-keverés-master édeshármasáért Nagy Benjámin felelt, aki egyébként a Cedar Knoll énekes-gitárosa. A dobokat Stanfel Péter (jazzkonzi és ex-The Luckies) játszotta fel, a Mountains-ben pedig Pénzeli Gabriellát hallhatjuk basszusgitáron. A felvételeket február végén készítettük egy hosszú hétvége alatt, Pécsett a titi-tá nevet viselő próbaterem, csempézett koncerthelyszín komplexumában. Aki járt már itt, annak nem is mond újat, hogy egy szál hősugárzó társaságában vettük fel itt a dobot és a gitárt, éppen nagy esőzések közepette. A hangszigetelést pedig esetenként egy ősrégi ruhaszárítóval és pokróccal tökéletesítettük. Maga a munka gördülékeny volt, leszámítva azt az egyszer-kétszer előforduló négyórás kiesést, ameddig valaki más próbált a teremben. Addig viszont finom vegán ebédeket ettünk tejeskávéval, és meghallgattuk, hogy mire jutottunk, úgyhogy az elején még nem voltunk türelmetlenek.

Shot

Ez a dal egy sivatagi párbajról szól. Illetve, ha még jobban meg akarnám magyarázni, egy előre- és visszatekintés abban a pillanatban, ami megelőzi. Van néhány olyan pillanatunk, amikor olyat mondunk, amit talán nem kellene, de maga a megkönnyebbülés, és a pillanatnyi bizalom, amit akkor megérzünk, felülírja ezt, főleg akkor, ha viszonylag nagyobb tehernek éljük meg a dolgot. Ez is egy ilyen történésre tekint vissza, valamint annak a múltbéli okaira és lehetséges következményeire – egy csepp elfogadással, ami pont egy mély levegőhöz elég. Ezt a dalt részint otthon, részint a szlovák hegyvidékben írtam, amely hely közel áll a szívemhez. Emellett van benne egy Bon Jovi-parafrázis is. Ha valaki kitalálja melyik rész az, írja meg!

Pledge

A pledge fogadalmat jelent, például az amerikai nemzeti hűségeskü első szavai közt is helyet foglal. Én meg nehezen esküdnék fel egy országra, de más dolgokra fel tudok, csak sokkal átfogóbb és nagyobb/univerzálisabb dolgokra, itt erről van szó. Vagy legalábbis ilyesmiről.

Riverside

Valaki visszaemlékszik valamire a folyópartról, ami lehet meg sem történt. Egyszer megmutattam a szöveget egy embernek, aki azt mondta, hogy „aha, akkor ez ilyen popszöveg”, és erre megsértődtem. Amúgy ennek a dalnak a témáját tekintve valamennyire diszkrét voltam, a diszkréció megtörése végett hallgassátok meg.

As Long as I’m Free

Na ez egy jó történet, mert legelőször egy videoklip jutott eszembe, amilyet szeretnék. Utána jött a dalcím, és csak aztán maga a dal és a szöveg. Ráadásul ezek között sok hónap is eltelt. Azt szoktam mondani, hogy a házasságról szól, de hát értek én ehhez? 

Mountains

Emlékszem, hogy ennek a dalnak a második szólamát két iPoddal vettem fel 16 évesen, majd később egy kedves ismerősöm is rögzítette. Végül most egyik felvételt sem használtam. Amikor felvettük, még a fejemben volt. Menő lenne egyszerre mindkét szólamot énekelni, mikor előadom, na de hogy hogyan valósítsam meg ezt – még nem találtam rá a tökéletes alkalomra. Nem is mondom el, miről szól – az már turisztikai reklám lenne.

Az EP egészében meghallgatható Spotify-on és Apple Music-on is.

Csjlla: Veins of Mountains, Csjlla, 2019.

A fotókat Wéber Ádám készítette.

Jakab Csilla

szerző: Jakab Csilla
honlap e-mail
Jakab Csilla Kanadában született, ott töltötte első éveit, később Budapestre költözött. Gyerekkorától fogva zenél, összművészeti tapasztalatai egy részét Waldorf-iskolából szerezte. 2017-től a BME GTK kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatója, ahol a zenei témákat kerülgeti legtöbb vizsgadolgozatában.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum