KULTer.hu - Az első női űrhajósért járt a sci-fi díj
112168
post-template-default,single,single-post,postid-112168,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Az első női űrhajósért járt a sci-fi díj

Női írókat ismertek el a legjobb science fiction és a legjobb fantasy regény kategóriában is a Locus-díjjal – amely a spekulatív fikció (science fiction + fantasy) három legnagyobb presztízsű elismerése közé tartozik – olyan regényeikért, amelyek a hagyományos szerepeken túllépő nőket állítanak a középpontba.

Számoló csillagok

A legjobb science fiction regény díját Mary Robinette Kowal The Calculating Stars című regénye kapta.

A regény alternatív történelmet ír:

1952 tavaszán egy meteorit csapódott a Földbe, az ezt követő klímakatasztrófa az emberiség számára élhetetlenné teheti a bolygót.

A lehető leghamarabb gyarmatosítani kell az űrt, ebben a küzdelemben Elma York, pilóta és matematikus, számolóként vesz részt. Elma nem érti, hogy ő vagy más képzett női pilóta miért nem mehet a Holdra – és kitűzi célul, hogy ő lesz az első női űrhajós, akár környezete akarata ellenére is. A regényt a gender szempontok iránt hasonlóan érzékeny Hugo-díjas The Lady Astronaut of Mars (A Mars asztronautahölgye) című kisregény előzte meg.

Rumpelstiltskin új köntösben

Magyar fordításban Ezüstfonás címmel jelent meg a legjobb fantasy regényért járó Locus-díjat kiérdemelt Spinning Silver, Naomi Novik regénye. A történet szerint Mirjem ​pénzkölcsönzők családjába született, de apja olyan nehézkesen szerzi vissza kölcsönadott pénzét, hogy az éhhalál szélére sodorja családját. Mirjem kénytelen kezébe venni a sorsukat.

A megkeményedett szívű lány elindul begyűjteni a tartozásokat, és hamarosan elterjed a hír, hogy arannyá tudja változtatni az ezüstöt.

Amikor az erdőben meggondolatlanul henceg képességével, felkelti a fák között kísértő, zord, jégtestű lények, a sztarikok királyának figyelmét. A névtelen király lehetetlen feladatot tűz Mirjem elé… A történet többek között Rumpelstiltskin meséjéből is építkezik. Novik előző regénye, a Rengeteg (Uprooted) a Nebula-, a Locus- és a Mythopoeic-díjat is megkapta.

Legendák és frissen érkezettek

A gyűjteményes kötet kategóriában az az N. K. Jemisin vehette át a Locus-díjat, aki tavaly mind a Locus-, mind a Hugo- és a Nebula-díjat megnyerte, és fekete nőként hívta fel a figyelmet arra, hogy a zsánerben hagyományosan a férfiak érvényesülhetnek.

Ismeretterjesztő kategóriában a spekulatív fikció amerikai nagyasszonya, a tavaly elhunyt Ursula K. Le Guin interjúkötete, a Conversation on Writing kapta az elismerést.

A kötetben David Naimon kérdezte a Szigetvilág-történetek szerzőjét. A legjobb kisregény díjaival (‘novella’ és ‘novelette’ kategóriákban) Martha Wells Artificial Condition és Brooke Bolander The Only Harmless Great Thing című írását díjazták. A legjobb novella díját a The Secret Lives of the Nine Negro Teeth of George Washingtonért Phenderson Djèlí Clark vihette haza Seattle-ből.

Forrás: Locus

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum