KULTer.hu - Ez a világ 5 legkreatívabb városa
112631
post-template-default,single,single-post,postid-112631,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Ez a világ 5 legkreatívabb városa

Ez a világ 5 legkreatívabb városa – legalábbis a BBC cikke szerint. A listán a legmozgalmasabb művészeti élettel rendelkező helyek szerepelnek. Nem egy meglepetést okoz közülük, és Kelet-Európa is képviseltetve van.

„Tartja magát az a feltételezés, hogy a kreativitás az egyéni zsenialitásról szól.” – Ezzel a felvetéssel kezdődik a BBC listája. „Valójában a nagy kreatív áttörések ugyanakkor társadalmi folyamatok is, gyakran akkor történnek, amikor sokszínű népesség találkozik egy helyen. Történelmileg a város a nagy alkotások születéséhez nélkülözhetetlen, a klasszikus Athéntól és a reneszánsz Firenzétől a háború utáni New Yorkig és a 60-as évek Londonjáig.”

A lista a jövőbe mutató társadalmi változásokat is figyelembe veszi, az új generáció születését, mely megteremti a saját kulturális középpontjait,

távol a nyugati kánon nagy művészeti csomópontjaitól, melyek felől közelítve könnyen úgy tűnhet, hogy megfelelő anyagi tőke nélkül lehetetlen érvényesülni. A következő városok virágzó kreatív színterei nemzetközi figyelmet érdemelnek.

Mexikóváros (Mexikó)

Mexikó fővárosában Frida Kahlo és Diego Rivera halála után is tovább fejlődött a művészeti élet, és a színtér mára már nyitva áll a kívülről érkezők számára is, akik az önkifejezésre alkalmas helyszínt keresik. Kísérletező divattervezők és utcai viseletet gyártó márkák otthona, például a nemtől függetlenül hordható ruhákat tervező Industrial Clothingé.

Mexikóvárost 2018-ban A Világ Dizájnfővárosa címmel ismerték el.

Egyedi köztéri építészetéért, vizuális kultúrájáért és innovatív dizájnszínteréért érdemelte ki a címet. Emellett a város a vibráló kortárs művészet iránt érdeklődők célpontja, akiket vonzanak a nem ritkán politikai utalásokkal rendelkező helyi alkotások.

Sardzsa (Egyesült Arab Emírségek)

Az ország harmadik legnagyobb városaként Sardzsa a nemzetközi múzeumok jelenléte helyett a Sardzsai Művészeti Alapítványra épít. Ennek tevékenysége sokrétű: felöleli a kísérleti filmek fesztiválját, stúdiókat, az Al Noor művészszigetet, alkotóházakat, és saját biennálét. Az Esőszoba 2018-as átadásakor olyan, helyhez kötött sorozatot indítottak, melynek állandó kiállítási tereit a művészek tudatosan a város számára tervezik.

Sardzsa ütőkártyája a fenntartható, tudatos dizájn.

A város egyre sikeresebb eseményekkel tölti meg a művészeti naptárakat, ilyen az Iszlám Művészetek Fesztiválja és a tavaly indult Fikra Grafikus Dizájn Biennále, melyet az azonos nevű stúdió és oktatási platform rendezett egy 1970-es évekbeli, mára elhagyatott bankban, ahova húsz országból érkeztek vendégek.

Belgrád (Szerbia)

A szerb fővárost nem csak a brutalista építészet szerelmesei látogatják. A helyi kreatív szcéna egyediségét éppen az adja, hogy a politika az 1990-es évekig elzárta a nemzetközi trendektől. Galériáiban egyre inkább a friss művek válnak uralkodóvá, míg a Kortárs Képzőművészeti Múzeum kiállítja a szovjet behatás alatt készült műveket és Marina Abramovic életművét.

A U10-hez hasonló galériákat művészek vezetik, a helyi tehetségeket támogatják globális platformként is.

A dizájnnak, a divatnak, a bútortervezésnek egyaránt megvan a terepe, és a street art is helyet kapott egy elhagyott téglagyárban, ez a Ciglana.

Dakar (Szenegál)

Dakar a listán szereplők közül a legfiatalabb átlagéletkorú város – nem csupán a művészek és a dizájnerek, de a hallgatók számára is mozgalmas központ. Az 1989-ben alapított Dak’Art Afrika legrégebbi biennáléja, mely a képzőművészet mellett az irodalom seregszemléje is. Az egész kontinens számára fontos.

A Fekete Civilizációk Múzeuma megközelítésében a történelmet, a technológiát, a politikát és a közgazdaságtant elegyíti a művészettel.

Az afrikai divat különleges, lüktető és izgalmas, mint arra a tervezők és divatfotósok a világ északi feléről is felfigyeltek – a Dakari Divathét ennek megfelelően nemzetközi közönséget vonz. Nyugati rajongókkal bír például a szürrealista utcai viseletet hagyományos anyagokkal kombináló Selly Raby Kane.

Bangkok (Thaiföld)

A thai főváros 2018-ban szervezte az első Bangkoki Művészeti Biennálét és a Ghost 25:61 nevű performansz- és videófesztivált, továbbá galériái is hozzájárultak ahhoz, hogy felkerült a térképre.

A legkülönfélébb műfajok lépnek fel a cenzúrával szemben: rap, graffiti, színház és fotográfia.

A Rap a Diktatúra Ellen zenei videói ugyancsak ebbe a már-már irányzatnak nevezhető hullámba tartoznak, 50 milliós nézettséget értek el. Alexface és Headache Stencil munkáira szintén felfigyeltek az országon kívül is, ők főleg street art formájában alkotnak, így az üzenet intézményi struktúrától függetlenül jut el sokakhoz.

Forrás: BBC, borítófotó: Cuedra San Cristóbal, Rene Burri

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Már. >>
hkscpsv
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum