KULTer.hu - Félmilliós képregények a magyar polcokon
112437
post-template-default,single,single-post,postid-112437,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Félmilliós képregények a magyar polcokon

Egy friss kutatás szerint a magyar képregényrajongók negyede olvassa a Pókembert, főleg férfiak. Garfieldot viszont mindenki szereti: közel azonos arányban olvassák férfiak és nők. Az olvasók szeretik gyűjteni is a füzeteket, de nem kifejezetten befektetési célból, ezért a használt példányok mellett megférnek a ritka, bontatlan és vintage kiadások a képzeletbeli magyar polcon.

A Magyar Képregény Szövetség és a Vatera kutatásában 3674 embert kérdeztek meg, akik a Vaterán, a Facebookon vagy a Képregény Szövetség felületein találkozhattak a felméréssel. A válaszadók fele gyűjti a képregényeket, közel harmaduk otthonában ötvennél is több füzet található.

A legdrágábbra értékelt saját példány ára a 1,2 millió forintot is elérheti, hárman pedig félmillió forintos példánnyal rendelkeznek.

Bizonyos, hogy a képregények nagyon népszerűek Magyarországon: Az elmúlt egy évben szinte óránként gazdára talált egy képregény a Vaterán. A szuperhősök kötik le az olvasókat leginkább. A listavezető Pókember számait éppen lemaradva a Bosszúállók követi 22 százalékkal. A Batmant és a Garfieldot a résztvevők közel ötöde olvassa, a Star Wars (16%) is a kedvencek közé tartozik.

„Az online piacnak lehet olyan dinamikája, amely szerint a DC egy ideig népszerűbbnek tűnhet, de a mi tapasztalataink mást mutatnak. A háttérben az áll, hogy a DC sorozat jóval korábban indult, így a megunt példányok hamarabb kerültek ki a másodlagos piacra.

Minden képregényes fórumon azt látjuk, hogy a Marvel sokkal népszerűbb itthon.

Véleményünk szerint hamarosan az eladási statisztikák is ezt mutatják majd” – mondta Bayer Antal, a Magyar Képregény Szövetség korábbi elnöke, arra a statisztikára reagálva, hogy az online piactéren másfélszer annyi DC kel el, mint Marvel.

A top 20-ban magyar szerzők alkotásai is szerepelnek, Korcsmáros Pál (8%), Zórád Ernő (6%) és Fazekas Attila (5%) munkái.

A hazai piacon az 1910-es években született Korcsmáros és Zórád, illetve az 1948-ban született Fazekas hármasának viszonylagos kiemelkedése összefügg azzal, hogy az ő műveiket még jóval nagyobb példányszámban adták ki, így ezekből még mindig rengeteg található a piacon.

A képregényolvasók a kutatás eredményei szerint nagyon gyakran rajongók is egyben.

Háromnegyedükre jellemző, hogy a filmes adaptációkat is szeretik. 64 százalék előszeretettel vásárol kapcsolódó termékeket, bögrét, pólót és harmaduk figurák formájában is ragaszkodik kedvenc főhőséhez. A válaszadók több mint negyede szívesen jár képregényes rendezvényekre. A legelhivatottabbak a képregényeit is rendezvényeken (14%) vagy gyűjtői klubokban és börzéken (10%) szerzi be. A különleges külföldi példányokhoz a résztvevők több mint tizede határon túli webáruházban jut hozzá, hat százalékuk külföldi online piactéren.

Borítókép: Humgarocomix 2016 (Magyar Képregény Szövetség, Facebook)

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum