KULTer.hu - Kántor Zsolt prózaversei
112391
post-template-default,single,single-post,postid-112391,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Kántor Zsolt prózaversei

A hús-vér szótár 

A nyelv nem a dolog megnevezésének eszközeként szerepel a tudat szótárában, hanem úgy jelenik meg immár, mint a megértés globális hálója. Mindenütt jelen. Akár a levegő. A szóhoz jutás és a szót értés közege. Mindvégig úton vagyunk a megértés felé. A beszélgetés: történés, ami olykor pislákol. Kialudt szellem, anyag. Tulajdonképpen a nyelv vezeti, mint moderátor a konferenciát, vagy mint narrátor a diskurzust, amikor tegnapi önmagunkkal találkozunk.

Diszkrepancia 

A koncepció kisimul, a kéz szétszedi a betanult koreográfiát. A nyelv eljut a szájig, és összebújnak. A lehetetlen feltűnik, majd eltűnik. Egy ív marad utána. Ezt játssza a beszéd. A dialógus forrásában nyúlkál és kipiszkálja az értelmét a titoknak. Az intuíció egy védelmi rendszerként felügyeli a vizsgálatot.

Szubsztrátum 

Széthullnak a felhők, a pára belemegy a földbe, és kipattan egy mag. A csíra áthatol a rögökön, és kiszúrja a kertre pottyant szappanbuborékot. Ezt érezni lehet. Lant és citera szól. A kórista lány. Elég, ha lehajol az öltöztető nő előtt, amikor belépek. Máris megvan az ihletés. Könyörtelen engedékenység. Ez volna a posztmodern. Hideg, súlytalan lebegés. Az alvás illúziója. Szétgombolt szirmok a testén. Puding és bárd. A pillanat-szappan lefogyása. Mágikus puttyogás. Szó-csészék.

A nappal megfagy

Iktatókönyv tartja össze a nappalokat. De a fény kifolyik a határozatok közül! Rezgő szőlőfürt csúszik az öledbe, miközben megvarrod a regényt. Vázák repednek a sötétben, ahogy zúg a gramofon. Minden általa lesz. Nélküle semmi nem lett, ami lett. Ige csinál frizurát a befogadásnak. Kacsint a hasonlat. Pennák, pónilovak között találja magát egy kinyitott, vizes esernyő. Leukoplaszt. A megbocsátás a sebbe nő. A vonaton vitatkozunk egy leközölt esszén. A beteljesedés nemcsak egy festmény. Fogalmak egymásnak feszítése. Mintha egy építész ábrázolná a szívbe gravírozott szimmetriát. Egy pillanatra föltűnik Isten precíz terve.

A modernitás gyökerei

Sötétség és sósság. Miért érezzük folyton ezt az ízt? Mert olyat hozunk létre, amikor írunk, ami nem létezik. Bergson szerint: „a tartalom a múltnak folytonos haladása, mely rágja a jelent és duzzad, ahogy előre mozog.” A jövő tulajdonképpen az egész. Az örökkévaló is jövőnek tűnik, pedig egy-egy falatot már kiharapott belőle a jelen. A mindenkori telés, elmúlás és tartózkodás ege. Az idő egészére mégsem tud reflektálni az elme. Csak egyetlen megfogható vagyona van, a múlt. Épp ezért illúziókat visz be a valóságba. Nem lehet megmunkálni, csak felhasználni, élni vele. De a szavak érinthetővé teszik a képzeletet.

Analógiák

Egy hegedűtokban fekszik az abszurd-groteszk totem. A felülmúlt alulra kerül. Mint a kifejeződés az ábrázolandóval szemben. Hirtelen felül a távozó lélek a másvilág küszöbén. És járni kezd. Kontinensek pörögnek fel, s szakadnak széjjel a virtuális sztrádán. A repülőtér egy mintázat a pillangó szárnyán. Szimbiózisok jönnek létre. A puritán most az expresszív vége. A monumentális romantikusként keresi a kenyerét. A pragmatikus és az utópikus színpompás egységében ott van a szertefoszlás esélye. Az értelem és az idő egymásnak esik. Élsz, s ez feljogosít a gondolkodásra. A reggel egy katedra. És velejéig boldog működés! Egy magnézium-lobbanás, és jön a megtartó eltűnés!

Borítófotó: Alex Stoddard

Kántor Zsolt

szerző: Kántor Zsolt
honlap e-mail
Kántor Zsolt 1958-ban született Debrecenben, költő, író. A Debreceni Tanítóképző Főiskola elvégzése után a Szent Pál Akadémián diplomázott mint protestáns teológus. A Tevan Könyvkiadó igazgatója volt 2005-ig. A Bárka folyóirat alapítójaként 1998-ig főszerkesztette a lapot. Legutóbbi kötete: Cseng-bong a műgond (Digitális Kalamáris Kiadó, 2017). Rendszeresen tart bibliaiskolát a Hit Gyülekezete békéscsabai közösségének.

KULTprogramok

<< 2020. feb. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum