KULTer.hu - Megszoksz vagy megszöksz?
112595
post-template-default,single,single-post,postid-112595,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Megszoksz vagy megszöksz?

Woody Allen: Férjek és feleségek

Az Orlai Produkciós Iroda 2018-ban mutatta be a nagy nevettető, Woody Allen 1992-ben forgatott filmjéből készült Férjek és feleségek című színdarabot. A több filmes díjat is elnyert alkotás könyörtelenül, mégis sok-sok humorral szembesíti a nézőt azzal a ténnyel, hogy a házasságok valóban nem az égben köttetnek. A hétköznapi helyzetek ismerőssé és már a darab legelején szimpatikussá teszik a szereplőket. Az előadást július kilencedikén a Budapesti Nyári Fesztivál tűzte műsorára a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Tudjuk-e mire vállalkozunk, amikor házasságot kötünk életünk párjával? „Szerencsére” nem látunk a jövőbe, így a – remélhetőleg – boldogító igen kimondásakor még nem szembesülünk azokkal a hétköznapi gondokkal és csapdákkal, melyekkel a közös évek során majd nap mint nap találkozunk. Sok energiával kell rendelkeznünk ahhoz, hogy folyamatosan tudjunk tenni a kapcsolatunkért, és a hétköznapok ne színezzék szürkére kezdeti pozitív érzelmeinket.

A házasságra talán kiemelten is igaz, hogy ebből mindenki annyit vehet ki, amennyit beletesz.

Biztosan tudják ezt Woody Allen színdarabjának szereplői is, de a múló évek mégis próbára teszik mindkét pár kapcsolatát. Jack és Sally elég bátrak ahhoz, hogy kimondják, a kapcsolatuk zátonyra futott, és útjaik különválnak. Ez azonban nem csak az ő házasságuknak vet véget egy időre, de elindítja a lavinát a baráti házaspár, Gabe és Judy kapcsolatában is. Ők nagy erőkkel próbálják problémáikat a szőnyeg alá söpörni, egy idő után mégis kénytelenek szembesülni megváltozott érzelmeikkel, és mindketten kikacsintgatnak a megszokott párkapcsolati mókuskerékből.

A sors fintora, hogy ezek a folyamatok végül oda vezetnek, hogy ők lesznek azok, akik valóban elválnak,

míg Jack és Sally a külön töltött idő után, amely során mindketten egy új kapcsolattal próbálkoznak, végül újra egymásra találnak.

Judy később megállapodik egy másik férfi mellett, de Gabe, akinek az egyik egyetemi tanítványa csavarja el a fejét, végül egyedül marad. A darab sikerének titka az, hogy annyira hétköznapi és bárki számára ismerős szituációkkal dolgozik, hogy a néző rendkívül könnyen bele tudja élni magát a szereplők helyébe. A jelenetek minket is szembesítenek párkapcsolati nehézségeinkkel, és humorral emlékeztetnek azokra a helyzetekre, amelyekkel egyébként nem szívesen foglalkozunk.

A főszereplő házaspárokat alakító színészek mindannyian nagy átéléssel hozzák a számukra rendelt figurákat, hozzám különösen Ötvös András tudott közel kerülni.

Az általa alakított professzor időnként kisfiús szerénységgel hiszi is meg nem is, hogy az irodalmi tehetsége miatt iránta rajongó tanítványával alakuló vonzalma szárba tud szökkenni, és kiléphet az egyetem falai közül, hogy ott azután tovább bonyolódjon.

Az előadásban néhány színész több szerepet is alakít,

Ullmann Mónika az időnkénti gyors szerepváltások ellenére is nagyon meggyőzően hozza többek között Jack új barátnőjét is, aki a fitnesz terén ugyan kiemelkedően teljesít, de ha az agy tornáztatásáról van szó, már nem jeleskedik annyira. A remek helyzetkomikum, a feszültséget megtörő poénok jól ülnek, a színészek időnként kibeszélnek a közönséghez, amitől még közelebb érezzük magunkhoz a bemutatott szituációkat.

Egy nagyszabású nemzetközi felmérés szerint ma a házasodás előtt álló fiatalok úgy gondolják, hogy a jó házassághoz szükséges legfontosabb dolgok a szerencse és a romantika. Ugyanebben a kutatásban idősebb, huzamos ideje együtt élő párokat kérdeztek meg erről, ők az elköteleződést és a közösen végzett dolgok fontosságát emelték ki.

A házasságban eltöltött idő tehát úgy tűnik, meghozza a bölcsességet is,

de Woody Allen darabjának végül különváló párjánál épp e két utóbb említett dolog látszik kiveszni. A romantikára még mindketten vágynak, de azt már nem egymásnál keresik. Nappalijuk padlóján ülve, közös, szép emlékeiket felidézve mondják ki, hogy kapcsolatuk már csak a múltban létezik, jelen időben semmi olyan nem történik velük, amit szép emlékké formálhatna majd az idő.

Az egyszerű, könnyen mozgatható, változtatható színpadképek, a hétköznapi jelmezek, mind-mind abban segítenek, hogy magunkénak érezhessük a látottakat, és magunkra ismerjünk a kapcsolatok időnként bonyolult hálójában vergődő szereplőkben. A mintegy kétórás darab hűen vázolja fel emberi és főleg házastársi kapcsolataink bonyolult, ugyanakkor komikus voltát.

Woody Allen: Férjek és feleségek. Rendezte: Szabó Máté. Játsszák: Ötvös András, Járó Zsuzsa, Radnay Csilla, Pataki Ferenc, Ullmann Mónika, Nagy Dániel Viktor, Gombó Viola Lotti, Ficzere Béla, Hunyadi Máté. Orlai Produkciós Iroda, Budapest, 2019. július 9.

A fotókat Takács Attila készítette.

Rácz Anna

szerző: Rácz Anna
honlap e-mail
Rácz Anna 1974-ben született Budapesten. Az ELTE-n 2002-ben művelődésszervező, majd 2016-ban jogász diplomát szerzett. Szenvedélye a kultúra és az írás. Kulturális, művészeti témájú műsorokat vezet az Első Pesti Egyetemi Rádióban (EPER). Blogja mellett több fórumon is publikál, leginkább színházi, irodalmi, képzőművészeti és zenei témákban.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum