KULTer.hu - Nagy összefogás a balkáni világzenéért
112458
post-template-default,single,single-post,postid-112458,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Nagy összefogás a balkáni világzenéért

MOST néven indul konzorcium a Nyugat-Balkán világzenei fejlesztéséért a magyar Hangvető vezetésével, és az Európai Unió Kreatív Európa Programja támogatásával. Képzések, vásárok, showcase-fesztiválok, csere- és gyakornoki programok segítik majd a balkáni világzenei szcénát, így a MOST négy év alatt megtöbbszörözheti a térség világzenei exportját.

A MOST magyar jelentése mellett szláv nyelveken hidat, angolul pedig a fokozás felsőfokát jelöli. A MOST és a Kreatív Európa támogatásának elnyerése nem csak a balkáni országok, hanem a magyar világzenei szcéna számára is fontos lépés.

A célországok Szerbia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Koszovó, Macedónia, Albánia, Románia és Bulgária

De kapcsolataik Európai többi részére is kiterjednek. A cél, hogy pótolja a hiányosságokat a megfelelő zenei infrastruktúra, a támogatási programok, a menedzsment, az ügynökség, a koncertszervezés területén szükséges készségek, a megszakadt világpiaci kapcsolatok területén.

A Nyugat-Balkán sok ismert vagy kevésbé ismert, de magas színvonalú világzenei előadóval rendelkezik, akik azonban támogató környezet hiányában nem jutnak el a világpiacra.

Mondik Gábor, a Kreatív Európa Kultúra alprogramjának vezetője kiemelte annak jelentőségét, hogy a Hangvető nagyon erős konzorciumot irányít majd; olyan partnereket nyert meg a kezdeményezéseknek, amelyek széles körben elismertek. A MOST programban kiemelt szerepet kapnak az Európai Kulturális Fővárosok hálózata, így természetesen Veszprém is.

A Hangvető vezette konzorcium tagjai (többek közt):

  • BOZAR brüsszeli művészeti központ
  • European Music Council
  • Songlines magazin
  • Piranha Arts
  • Az Exit újvidéki fesztivál és vele Újvidék 2021-es Európai Kulturális Fővárosa projektje
  • Temesvár szintén ugyanebben az évben esedékes EKF-rendezésért felelős projektcége
  • Fustanella albán fesztivál- és világzenei ügynökség
  • A Zenith bolgár fesztivál- és menedzsmentiroda

A Hangvető 2004 óta szervez koncerteket, fesztiválokat, színpadi bemutatókat, koncertsorozatokat, képzéseket

elsősorban népzenei, világzenei és jazz műfajokban, ezen a területen a közép- és kelet-európai régió legfontosabb szereplője. Fő rendezvényei a Budapest Ritmo és a PONT Fesztivál. Koprodukciókban számos európai országbeli partnerrel működik együtt.

A 4 millió euró értékű program várhatóan az év utolsó negyedévében indul el és négy évig tart. A program költségvetésének a felét állja a Kreatív Európa program, a másik felét pedig a konzorciumi tagoknak kell előteremteniük.

Forrás: Hangvető blog, borítófotó: Budapest Ritmo

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. dec. >>
hkscpsv
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum