KULTer.hu - Nincs jó rím
112726
post-template-default,single,single-post,postid-112726,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Nincs jó rím

FISZ-tábor 2019

A FISZ-táborba idén rekordszámú fiatal alkotó és értelmező jelentkezett, amely mikrostruktúrájában sokat elárul a magyar irodalom aktuális helyzetéről.

A két líraműhely mellett (műhelyvezetők: Nádasdy Ádám és Lövétei Lázár László) három prózaműhely (Selyem Zsuzsa, Schein Gábor, Szilasi László), kritikaműhely (Károlyi Csaba) és a PesText kihelyezett műfordító workshopja (Horváth Viktor) működött a táborban.

Jóval nagyobb az érdeklődés a próza iránt, ugyanakkor a kritikusok helyzete már csak a szeminárium helyszínének kiválasztása miatt is beszédes:

a kritikusok kint vannak – hangzik el –, házon és irodalmon kívül egyaránt, ahová az első nap után már a fotós sem jár, de ez a tranzitzóna nem gátolja meg őket abban, hogy pikírt megjegyzéseket fogalmazzanak meg, jóllehet a bosszú sosem vezérelv náluk.

A zsúfolt program nemcsak azt mutatja, hogy néhány nap alatt rengeteg információt, szakmai tudást szerettek volna átadni a szervezők.

Sokkal inkább arra mutat rá, hogy a FISZ év közben is aktívan kiveszi a részét az irodalmi életből, legyen szó tehetséggondozásról vagy nemzetközi kapcsolati hálók kialakításáról (nemcsak szépirodalmi, hanem irodalomtudományi kötet, illetve a Kalligrammal közös Horizontok világirodalmi sorozat bemutatása).

Ez a tendencia a tábor mindennapjait is meghatározta, ahol jóllehet a fókusz elsődlegesen a fiatalokra esett, de a délutáni beszélgetések meghívottjai (Balla Zsófia, Bereményi Géza, Csányi Vilmos, Háy János) a generációk közti kontaktzónát hivatottak megteremteni, rávilágítván az alkotói lét hasonló, valamint az idő okán megváltozott problémáira. A korán kelők és akik már a reggeli műhely előtt nem akartak dolgozni szövegükön, bevezetést kaphattak a szépirodalomba, a programszervezésbe, valamint az idén szeptemberben először megrendezésre kerülő PestText nevű nemzetközi irodalmi fesztiválról is informálódhattak, illetve annak még tartó irodalmi pályázatára buzdították őket. Egy-egy műhelymunka eredményét talán a díjazottak között is viszontláthatjuk.

A FISZ, reflektálva a műanyagmentes júliusra, előzetesen jelezte a táborlakóknak, hogy hozzanak magukkal repoharakat,

amely felett a többség nem siklott el, és végig az ördögkatlanos, margós vagy valyós poharakat használták. Emellett sokak örömére lehetőség volt más módon is kapcsolatba kerülni a környezettel.

Az állatbarátok nemcsak Csányi Vilmos kutyájának, Jankának, hanem póknak, rókának, siklónak egyaránt örülhettek,

ami azzal a következménnyel is járhat, hogy az idei pólók borza kevésbé lesz népszerű jövőre, és inkább egy íróka kerülhet majd rá. Mi sem bizonyítaná jobban a róka népszerűségét, mint az, hogy alig kezdődött el a táborzáró, Szövegpokol nevet viselő felolvasás, a kedves kenyérrabló állatra rögtön három szöveg is reflektált tematikusan.

Selyem Zsuzsa műhelyének felolvasása pontosan érzékeltette, hogy nemcsak a műanyaggal lehet fenntarthatóbbá tenni a tábort; a felolvasott szövegek hosszúságának redukálása az időrablás ellen kiváló módszer, ugyanakkor a közös felolvasás rámutatott a műhelyben való együttdolgozás közösségteremtő erejére is.

Természetesen nemcsak a felolvasások során lehetett kiváló szövegeket hallani, a két csomópont a büfé és a nappali lett, ahová érdemes volt visszatérni elhagyott tárgyakhoz, Wi-Fiért, Élet és Irodalomért vagy konnektorért, Élő Csenge pedig itt talált rá elhagyott disztichonjára. Olyan is akadt, akit álmában sem hagyott el a FISZ szelleme, és azt álmodta, hogy Kali Ágnesnek Marosvásárhelyen szobrot emeltek. (Előbb KAF-nak kellene, nem?)

Függőben maradt feladat hangzatos és jelentéses rímpárt találni Szokolya-Királyrétre.

Horváth Benji javaslata – Szorong a lilás ég – talán még legyőzhető, de addig a Királyrét. Igyál/írjál még! marad a betartandó felszólítás.

FISZ-tábor, Szokolya, Királyrét, 2019. július 17–21.

A fotókat Gondos Mária Magdolna készítette.

Nagy Hilda

szerző: Nagy Hilda
honlap e-mail
Nagy Hilda 1995-ben született. Irodalomtörténész, kritikus. A kolozsvári BBTE-n szerzett magyar és orosz szakos diplomát. Jelenleg az ELTE Irodalomtudományi Doktori Iskolájának hallgatója. Minden érdekli, aminek köze lehet a betegségnarratívához.

KULTprogramok

<< 2019. okt. >>
hkscpsv
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum