KULTer.hu - Panelsör és panelélmények a MODEM-ben
112890
post-template-default,single,single-post,postid-112890,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Panelsör és panelélmények a MODEM-ben

„Van-e olyan fogalom, hogy panelség?” – ez a kérdés áll a MODEM augusztus 3-án nyíló PANEL című kiállításának fókuszában. A panelSLAM döntőjét magába foglaló nyitónapra a látogatók panelélményeit is várják, melyek fénykép és/vagy szöveg formájában a kiállítás részévé válnak.

„Elkészült a valós méretben megépített másfél szobás panellakás a MODEM kiállítóterében, megérkeztek a hazai és külföldi művészek lakótelepekhez kapcsolódó alkotásai, ezekben az órákban palackozzák a panelsört, és folyamatosan installálnak a képzőművészek és a MODEM munkatársai a térben.” – így szól a MODEM helyzetjelentése a kiállításmegnyitót megelőző hét munkálatairól.

A tárlat Debrecen és a régió elsősorban paneles technológiával épült lakótelepeit kutatja, interdiszciplináris módszerekkel, a tudomány, építészet és a művészet eszközeivel.

Magyarországon közel 788 ezer lakás található panelépületben, ezekben él a lakosság ötöde.

Ennek megfelelően a Süli-Zakar Szabolcs kurálásával készülő PANEL – Lét, közösség, esztétika – a lakótelepek hatvan éve című kiállítás legfőbb kérdése, hogy az egykori keleti blokk városképi arculatát mai napig jelentősen meghatározó bérházak milyen hatással vannak a társadalomra, a közösségre és az egyénre, sőt az érzékszervekre, gondolkodásmódra?

Milyen a panel színe, szaga, tapintása? Létezik-e lakótelepi identitás?

A kiállítás megszólítja Debrecen lakosságát, akik maguk is hozzájárulhatnak a megnyitóhoz:

„Hozz fotót a MODEM-be! Ha szívesen megmutatnád másoknak is kedvenc paneles fényképedet, megosztanád lakótelepi élményedet, emlékedet,

augusztus 3-án várunk a nyitónapra. A PANEL című kiállítás nyitónapján – a helyszínen beszkennelt – fényképedet rövid személyes történeteddel már a hivatalos nyitás előtt, 14 órától saját magad kiteheted a tárlat fotófalára. A kép, akár te készítetted, akár szerepelsz is rajta, vagy csak kedves valamiért a számodra, augusztus 3-tól november közepéig a kiállítás része lehet. Az eredeti fotókat a szkennelés után visszaadjuk, a történetet pedig a helyszínen papírra viheted.” – áll a szervezők felhívásában.

A nyitónap programjai az éjszakai tárlatvezetés kivételével ingyenesek.

16 órától Süli-Zakar Szabolcs, a kiállítás kurátora, Golda János és Kovács Péter Ybl-díjas építészek, illetve Czibere Ibolya, a DE Politikatudományi és Szociológiai Intézet Szociológia és Szociálpolitika Tanszék vezetője beszélget Berta Erzsébet irodalomtörténész moderálásában, 17 órától pedig kurátori tárlatvezetésen lehet részt venni.

A tematikájában is a kiállításhoz kapcsolódó slamdöntő 18 órakor veszi kezdetét.

Meghívott vendégek: Bánóczi Bea, Bárány Bence és Pion István, host: Mészáros Péter. Az est során, 21 órától fellép a trAnzKaPHka.

A kiállítás november 17-ig látogatható.

Borítófotó: Peternák Miklós montázsa

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum