KULTer.hu - Új közösségi könyvtár lebeg az Elbán
112573
post-template-default,single,single-post,postid-112573,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Új közösségi könyvtár lebeg az Elbán

Úszó könyvtárat építettek kortárs művészek az Elba egyik csatornáján Hamburgban – jelentette a Deutschlandfunk német közszolgálati rádió. A Jövő Könyvtára Sziget nevet viselő projekt azonban nem egy hagyományos könyvtár, hanem célja, hogy egy nyitott hely legyen, ahol történetek születnek és őrződnek meg.

„Mi történeteket gyűjtünk.” – mondta a könyvtárról Finn Brüggemann, a mesterséges szigeten lebegő könyvtár egyik ötletgazdája.

„Mindennapi és élettörténeteket [gyűjtünk], és a környék történeteit, és megpróbáljuk megőrizni őket.”

A 150 négyzetméteres könyvtárat három művészcsoport hozta tető alá. Az épület félig egy tutaj, félig pedig ideiglenes építményekből áll. Csak a nyári hónapokban úszik a fűzfák és a vadkacsák között az északnémet város Wilhelmsburg nevű negyedében.

A mit nevű francia művészcsoport tagja, Fabien Bidaut elmagyarázta, hogy ennek a könyvtárnak nem az a célja, hogy könyveket archiváljanak és tároljanak benne, hanem, hogy egy nyitott hely legyen, ahol történetek születnek. Könyvespolc például egyetlen egy van benne, és azon is csak mintegy két tucat kötet pihen filozófiai és művészeti ismereteket rejtve.

Írási és nyomtatási lehetőségek azonban vannak, az itt elmesélt történeteket lejegyzik, összegyűjtik, lefordítják, kinyomtatják.

A cél választ találni arra, hogy az emberek a jövőben hogyan tudnának a mai viszonyoktól eltérően együtt élni és dolgozni.

„Azt gondolom, hogy ez a vízen lét, a földtől elszakadva létezés elég jó jövőkép” – magyarázta. Brüggeman szerint ha valaki ránéz Hamburg térképére, kénytelen rádöbbenni, hogy rengeteg a kék és a vízfelülethez tökéletesen passzolnak a művészeti projektek.

Az úszó könyvtár a Das Archipel nevű úszó szigetekből álló közösségi térhez tartozik.

A könyvtár célja hagyományosan a tudás megőrzése és átadása, mutatott rá az ft Kultur nevű berlini művészcsoport olasz tagja, Federica Tedi építész – az úszó könyvtár esetén sincs másként, csupán eltérő jellegű tudásról van szó. „Ez a tudás azokhoz kapcsolódik erősen, akik élettel töltik meg a helyet.”

Forrás: MTI, borítófotó: Das Archipel

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum