KULTer.hu - A Queendom kapta a közönségdíjat
113343
post-template-default,single,single-post,postid-113343,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A Queendom kapta a közönségdíjat

29. alkalommal rendezték meg Szegeden a THEALTER nemzetközi színházi fesztivált 2019. augusztus 2. és 10. között. A hazai független színházi szcéna fesztiváljának zárónapján a Közönség-, a Kritikus- és a Junior-díjas alkotások mellett a THEALTER önkéntesei által választott produkciót is elismerték. Idén emellett három Különdíjat osztott ki a fesztivál.

9 nap alatt 9 helyszínen 32 csapat 30 produkcióját nézhette meg a közönség a THEALTER keretében, idén 3 bemutatót és több magyarországi premiert láthattak a nézők.

A Kutyaportéka – kisvárosi kórkép ősbemutatójával kezdődött a fesztivál, ezt a világhírű performanszművész, Ivo Dimcsev LIVE Solo Concert című előadása követte.

Minden nap szakmai beszélgetésekkel indult, melyek a fesztivál honlapján meghallgathatóak.

A kínálat kiemelten foglalkozott női kérdésfelvetésekkel.

Mészáros Piroska a telefonos ügyfélszolgálati munka ihlette Call Girlben mutatta meg elképesztő színészi energiáit és komikai vénáját. Megrázó történetet mesélt el a 23 perc Járó Zsuzsa érzékeny alakításában. Ebbe a sorba illeszkedett az Örkény Színház izgalmas térbe megálmodott előadása, Az üvegbúra, mely a 2018 KULT színházi előadásai TOP 10-es listára is felkerült.

Szabó Veronika csapata a Queendomban a reneszánsztól a popkultúráig foglalkozott a női léttel.

Több különleges kezdeményezés is helyet kapott a műsorban. A budapesti Gang Színház egy szegedi bérház udvarában is előadta zenés produkcióját, az Egy kis térzenét. Kiss Istvánt, a kaposvári színház kellékesét színészi szerepben láthatták a nézők a Csütörtököt mondok? című előadásban.

Medveczky Balázs a Fehér nyuszi, vörös nyusziban nézett szembe 256 nézővel, és azzal, hogy az előadás első percében kapja meg a szövegkönyvet.

A záró produkciót megelőzően tartották a díjkiosztót: a fesztivál önkénteseinek díját a Bringa-verkli kapta (előadó: Fábián Gábor és Rostás László), az érzékeny témaválasztásért és az ihletett megvalósításért.

A fesztivál Junior-díját Markó-Valentyik Anna nyerte el az Alaine – Ideje a meghalásnak című produkcióért, a korokon átívelő összművészeti megközelítésért.

A Ladányi Andrea rendezésében készült, egyszemélyes produkcióban Markó-Valentyik szerepének időskori bábjával létezett együtt megrázó líraisággal a színpadon. A Közönségdíjat a Queendom (koncepció, rendező: Szabó Veronika) kapta a női népont játékos és komoly érvényesítéséért.

A fesztivál Kritikusdíját a Hős 2.0 Az előadások előadása kapta a színészlétet kendőzetlenül feltáró fogalmazásmódért.

A szerzők és előadók: Uroš Kaurin és Vito Weis. A fesztivál Különdíjat ítélt a KV Társulat és a Trafó Médeia (rendező: Czukor Balázs) című produkciója alkotócsapatának a klasszikus téma megkérdőjelezhetetlenül mai megközelítéséért, továbbá a Színház- és Filmművészeti Egyetem A Nyíregyháza utca (rendező: Novák Eszter) című előadása alkotócsapatának a súlyos téma nagyszabású színpadi megvalósításáért.

Bátor és felelős színészi munkájáért Különdíjat kapott a Szegedi Nemzeti Színház társulatának ifjú művésze, Medveczky Balázs is, mégpedig a Színműhely Produkció és Átrium koprodukciójában megvalósult Fehér nyuszi, vörös nyuszi című előadásban nyújtott teljesítményéért.

A fotók forrása a THEALTER, a borítóképen a Queendom látható.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. feb. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum