KULTer.hu - Fényinstallációk érkeznek Debrecenbe
113400
post-template-default,single,single-post,postid-113400,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Fényinstallációk érkeznek Debrecenbe

Rescape címmel látható a Limelight 3D Projection Mapping nevű, nemzetközi hírű fényművészeti csoport első fényművészeti tárlata a debreceni Nagyerdőben augusztus 17. és 20. között. Ezek az alkotások közel sem csupán LED-izzók és projektorok, hiszen átalakítják a városi teret, reagálnak a látogatókra, vagy akár kifejezetten a közreműködésükkel bomlanak ki.

„Miközben mi nemzetközileg elismert alkotócsoportként hosszú évek óta meghívott vendégművészei vagyunk fényfesztiváloknak és fényművészeti tárlatoknak a világ minden táján, jelentős projekteket valósítunk meg Sydneytől és Szingapúrtól Los Angelesen át Bangkokig, addig itthon nagyon ritkán tudunk alkotni.

Régi álmunk volt létrehozni a saját tárlatunkat, hogy hazahozzuk és megmutassuk azt a tudást, ami külföldön meghozta az elismertségünket.

Nagyon örülünk, hogy ez végre megvalósult, és Debrecen városa otthont ad első eseményünknek. A fényművészeti fesztiválok milliókat mozgatnak meg világszerte, Magyarországon az egyetlen ilyen rendezvény, a pécsi Zsolnay Fényfesztivál mellett most hasonló, mégis más eseményt tervezünk a műfaj hazai népszerűsítésére” – mondta Dávid István, a Limelight társalapítója.

Az idei téma a természet és a technológia kapcsolata.

A fényinstallációk és vetítések az állatok, növények és az ember jelenlétét vizsgálják a természetben.

A flora és fauna birodalmába lépve különös organizmusokkal találkozhatunk, testközelből tapasztalhatunk meg alapvető működési mechanizmusokat és vizsgálhatunk olyan rejtett ökoszisztémákat, amelyeket egyébként észre sem veszünk. Lélegző növények, a harmonikus együttélést szimbolizáló medveállatka és lebegő tündérrózsák is várják a látogatókat a Rescape fény-tan-ösvényén, az Another Nature interaktív fénytárlaton.

A Fénylugas a járókelők közeledtére lelassítja vibráló pulzálását, mely nyugodt lüktetésre vált.

A tárlat az installációk bemutatásán túl a Debreceni Egyetem homlokzatára készített 3D épületvetítéssel egészül ki a Fények éjszakái programsorozat részeként.

A Limelight csapata, a Limelight Academy Projection Mapping Masterclass programjából kikerült alkotói és meghívott női alkotók kooperációjából fogant vízió a semmiből a káoszon át vezet el egy, az érzékszerveket tesztelő alternatív formákkal teli univerzumba.

A fényfestésnek köszönhetően egy együttműködéseken alapuló világ születésének lehetnek tanúi, akik az Egyetem térre látogatnak.

A megfigyelésen túl a helyszínre írt zene segítségével a résztvevők akár eggyé is válhatnak a virtuális és a materiális világ által létrehozott új létformával.

Borítófotó: Koros Design, Virágom, 2018.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. máj. >>
hkscpsv
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Események

  • LP
    • 2020. Júl. 08. - 2020. Júl. 09.
    • Budapest

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum