KULTer.hu - Művészek reagálnak a klímakrízisre
113638
post-template-default,single,single-post,postid-113638,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Művészek reagálnak a klímakrízisre

A Művészek a klímatudatosságért egy összművészeti kezdeményezés. Az informális csoport célja, hogy írók, költők, képzőművészek, zenészek, filmesek, táncosok, slammerek és színészek közreműködésével minél szélesebb körben hívják fel a figyelmet a közelgő ökológiai katasztrófa és az ezzel kapcsolatos egyéni és közösségi felelősségvállalás fontosságára, valamint hogy reflexív és reaktív platformot teremtsenek a közös problémák és a megoldási lehetőségek megvitatására.

A klímaváltozás realitás, ebben ma már minden komolyan vehető tudós és szakember egyetért.

Vitatott kérdés azonban, hogy az egyre fenyegetőbbé váló katasztrófát meg tudjuk-e fékezni, vagy legalább le tudjuk-e lassítani, és ha igen, milyen eszközökkel? Mennyit tehetnek a nagyvállalatok és mennyit a magánember? Tényleg a természetet óvjuk, vagy csak a saját irhánkat mentjük, mikor környezetvédelemről beszélünk? Vajon megvalósítható utópia a fenntartható, nem növekedő gazdaság?

Ha nem vásároljuk meg a környezetszennyező termékeket, nem lesz kinek eladni őket.

A tudományos előrejelzések sötét képet festenek: ha nem csökkentjük drasztikusan a szén-dioxid-kibocsátást az elkövetkező tíz évben, a Föld egyre nagyobb területe válik lakhatatlanná. A kapitalista nagyvállalatok szabályozása nélkül nem érhető el jelentős változás, és az nem megoldás, hogy a cégek a kormányokkal karöltve a károsanyag-kibocsátás visszaszorítása helyett az egyes fogyasztókra hárítják az ökológiai lábnyom csökkentésének felelősségét.

Az állami szabályozás mellett a piaci kereslet befolyásolásával mégiscsak hathatunk a cégek üzletpolitikájára. Ez egy apró lépés, ami nem helyettesíti a tömeges nyomásgyakorlást, de ennyit mindenképp meg kell tenni mikrokörnyezetünk élhetőbbé tétele érdekében.

Mindenki úgy hívja föl a figyelmet a klímakatasztrófára, ahogy tudja. A művészek a munkájukkal képesek a legszélesebb körben hatni.

A Művészek a klímatudatosságért projekttel a szervezők szeretnék elérni, hogy minél több terület képviselői fejezzék ki gondolataikat, érzéseiket az ökokrízissel kapcsolatban, és csatlakozzanak a mozgalomhoz. Fontos cél az általános felvilágosítás és a tudatosságra nevelés.

Áfra János és Závada Péter először a szépírókat szólították meg, hogy vegyenek részt egy felolvasáson saját, valamelyest a témához kapcsolható verseik, prózáik előadásával. A projekt nyitóeseménye 2019. szeptember 19-én (csütörtök) 20 órakor kezdődik a budapesti Trafóban.

Felolvasnak:

Áfra János, Bende Tamás, Fenyvesi Orsolya, Ferencz Mónika, Izsó Zita, Kerber Balázs, Simon Márton, Sirokai Mátyás, Terék Anna, Varga Zoltán Tamás, Závada Péter, Zilahi Anna.

A felolvasás mellett egy a klímakrízissel foglalkozó kerekasztal-beszélgetés is megvalósul,

melyen Horváth Márk és Lovász Ádám filozófusok, Hunyadi Réka a Greenpeace-től, Zilahi Anna az xtro realm csapatából, valamint moderátorként Áfra János és Závada Péter szervezők vesznek részt.

A programra a belépés ingyenes, viszont minden vendégtől azt kérik, hogy egy klímatudatos fogadalommal távozzanak az estről.

A tervek szerint később további programok valósulnak meg az ország más városaiban is, illetve a társművészetek képviselőinek bevonásával.

A Facebookon pedig kihívás indult: a csatlakozók egy-egy rövid videóban vagy szövegesen fogalmazhatják meg személyes vállalásukat.

Ez bármilyen apróságra vonatkozhat (pl.: nem veszek palackozott termékeket; nem eszem olyan helyen, ahol műanyag tányérban szolgálják fel az ételt; vászon szatyorral vásárolok és nem fogadom el a boltokban a műanyag zacskókat; mostantól nem dohányzom; kimegyek tüntetni a karbonsemlegességért). Aki gondolja, egy saját vagy mástól származó, a témához kapcsolódó mű prezentálásával teheti izgalmasabbá a videót/kiírást. A terv szerint minden kihívott két-három újabb (nem feltétlen művész) ismerőst szólít meg, hogy ők is vigyék tovább a láncot, remélhetőleg ezzel az apró gesztussal is klímatudatosabbá téve környezetüket. Kele Fodor Ákos, Nagy Márta Júlia, Peer Krisztián és Tóth Kinga költők, valamint Szendrői Csaba, az Elefánt zenekar frontembere az elsők közt csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A szervezők hosszabb távú célja egy petíció megfogalmazása.

Ebben a csoport tagjai megfogalmazzák javaslataikat a hatalmi pozícióban lévő szervek (politikai erők, cégek, intézmények, fesztiválok stb.) képviselői irányába. A petícióhoz bármely művészeti ág képviselője csatlakozhat majd a megadott regisztrációs linken.

Borítókép: Robert Smithson, Spiral Jetty (1970)

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. feb. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum