KULTer.hu - Géczi Jánosé a költőverseny emlékdíja
114119
post-template-default,single,single-post,postid-114119,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Géczi Jánosé a költőverseny emlékdíja

Géczi Jánosé az idei Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny fődíja, a különdíjat pedig Fodor Balázsnak és Aknai Tamásnak ítélte oda a zsűri.

Százhatvankét alkotótól – köztük külföldön élő szerzőktől – több mint háromszáz vers érkezett az idei Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőversenyre. A 27. alkalommal megrendezett megmérettetésen a Salvatore Quasimodo-emlékdíj és a Salvatore Quasimodo-különdíj mellett a zsűri kilenc költőnek adományoz elismerő oklevelet. Az első díjas költemény szerzője Salvatore Quasimodot ábrázoló bronzplakettet és pénzjutalmat kap.

Géczi János a Szűz a gyermekkel, Szent Annával és egy szamárral című versével érdemelte ki az idei fődíjat.

Fodor Balázs Kútásók című művéért, Aknai Tamás pedig Sziget című alkotásáért kapta a megosztott különdíjat.

A kiemelten díjazott verseket olasz nyelvre is lefordítják.

A díjakat szombaton gálaműsor keretében adják át, Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója mond köszöntőt. A pénteken kezdődött programsorozat keretében szombaton délelőtt könyv- és folyóirat-bemutatót is tartanak. Megismerheti a közönség Dante Marianacci Ahogy a költők látják Mona Lisát, valamint Madarász Imre A Nagy Háború nagy költője – Giuseppe Ungaretti és az első világháború című könyvét, illetve a Tempevölgy című folyóirat szeptemberi számát.

A program természetesen elképzelhetetlen a Salvatore Quasimodo költő emlékfájánál szombat délután tartott megemlékezés nélkül.

Vasárnap a korábbi díjnyertes alkotásokból készült válogatást Kéri Kitty és Szalma Tamás Jászai Mari-díjas színművészek tolmácsolásában hallgathatják a résztvevők.

A nemzetközi költőversenyt Salvatore Quasimodo olasz költő emlékére rendezik Balatonfüreden 1992 óta. Az Irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett költő 1961-ben járt a tóparti városban gyógykezelésen, gyógyulásának emlékére fát ültetett a Tagore-sétányon.

Quasimodo a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit versben fogalmazta meg.

A díjat többek között Határ Győző, Faludy György, Orbán Ottó, Gergely Ágnes, Marno János, Zalán Tibor és Tóth Krisztina kapta meg korábban.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. máj. >>
hkscpsv
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum