KULTer.hu - Kovács Edward a KULTer stART díj nyertese
114273
post-template-default,single,single-post,postid-114273,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Kovács Edward a KULTer stART díj nyertese

A KULTer.hu kortárs kultúrportál szerkesztősége tavaly az olvasók támogatásával alapította meg a KULTer stART díjat. Az idei shortlistre felkerült szépírók, tudósítók, irodalom-, film- és lemezkritikusok közül végül Kovács Edward került ki győztesen.

A KULTer stART díjról

A KULTer.hu szerkesztősége kezdettől fontos feladatának tartja, hogy segítse a fiatal kritikus- és szépírógeneráció képviselőinek indulását, s lehetőségeihez mérten támogassa későbbi munkájukat is. A 2018-ban alapított KULTer stART díj is ezt a célt szolgálja, melynek első nyertese tavaly Varga Ákos filmkritikus lett.

A litKULT, a popKULT, a vizuálKULT és a Szépirodalom rovat vezetői idén is 2-2 30 év alatti szerzőt jelöltek:

Barna Borbálát, Kovács Edwardot, Laki Pétert, Lukács Flórát, Paulusz Kristófot, Szepesi Kornélt, Tölli Szofiát és Urbán Andreát. A 8 tagú szerkesztőség a 8-as listára kerültek közül választotta ki a nyertest.

A díjazottról

A győztes, Kovács Edward 1995-ben született a ma Romániához tartozó Margittán, jelenleg a Debreceni Egyetem magyar nyelv és irodalom mesterszakos hallgatója. Első publikációja, az Amikor átlépem a vámot című vers a KULTer.hu-n jelent meg, 2015 óta az oldal szerzője. Határozott kételkedő, írásai magabiztos töprengések. Mintha kritikáiban a jól irányzott kérdéseire azért volna elsősorban szüksége, hogy a lehetséges válaszok sokaságán hatékonyan elmerenghessen.

Gyanúval kezeli azt, ami evidensnek tűnik, és láthatóan örömöt lel a szabálytalan, váratlan megoldásokban, az apóriák és (ön)ellentmondások szétszálazásában.

Igyekszik áttörni a felszínen, de nem azért, hogy mögötte rendet tegyen, bármit is helyrebillentsen, hanem hogy elidőzve ezt is, azt is összefüggéseiben mutassa be. Retorikai megoldásaival elkerüli és elutasítja a tévedhetetlenség illúzióját.

Arra invitálja az olvasókat, hogy ők is éljenek a kockázatokba bocsátkozó gondolkodás, a másként látás lehetőségével.

Így van ez, amikor kiállításkritikájában a mozdulatlanság dinamikájáról gondolkozik, vagy amikor verseket olvasva az emlékezés jövőre irányuló műveleteiről, egy bontakozó prózai életmű töredezettségéről és konnekciós lehetőségeiről, netán (egy épp megjelenésre váró szövegében) a poszthumanizmus irányzatairól, az ember ontológiai helyzetéről és státuszáról elmélkedik. A partiumi születésű Kovács Edward a 2017-es év legjobb líraközléseiből szemezgető toplistára létkérdéseket feszegető, bölcseleti-antropológiai érdeklődéséről tanúskodó verseivel is felkerült már. A 2018-as Szép versek antológia legfiatalabb szerzője, a debreceni LÉK Irodalmi Kör elnöke.

A díjátadó

Az idei KULTer stART díjat a szerkesztőség a KULTer.hu alapításának 9. évfordulójához kapcsolódó, szemeszternyitó KULTopik esemény keretében adja át szeptember 24-én (kedd) 20 órakor a debreceni Batthyány u. 24. alatt található DESz24-ben. Az üvegplakettel kísért pénzjutalom idén is 100.000 forint, amely egyéni felajánlásokból állt össze. Felajánlók: Áfra János, Béres Zsuzsa, Marton-Ady Edina, Váradi Nagy Péter.

A pénzdíj a KULTer.hu profiljához illeszkedő értékes ajándékcsomagokkal egészül ki, melynek felajánlói:

debreceni Líra Könyváruház (könyvcsomag), Fórum Hungary (2 CD, táska, papírsárkányok), MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ (éves bérlet + katalógusok), Magyar Nemzeti Galéria (éves bérlet), Mozinet (10 DVD + Merényi Dániel által tervezett poháralátétek), Pannonia Entertainment (egyhónapos korlátlan mozibérlet a Pólus Moziba), Pintér Béla és Társulata (Pintér Béla drámakötetei), Scolar Kiadó (könyvcsomag), Starbucks (ajándéktárgyak, kávékuponok), Vertigo Media (6 DVD + 4 páros jegy az Art+Cinemába). Kujbus János debreceni képzőművész neve onnan lehet ismerős, hogy nemrég a Doctor Who és a Harry Potter sztárja, David Tennant is vásárolt tőle képeket. Most a KULTer.hu díjazott szerzője is gazdagabb lesz egy alkotásával.

Az est folyamán a közönség személyesen is megismerheti Kovács Edward költő-kritikust.

Ebben a litKULT rovat szerkesztője, Vigh Levente lesz segítségünkre moderátorként. A díjátadó idén is a világ legnagyobb költészeti eseményéhez, a 100 Thousand Poets for Change (100 ezer költő a változásért) című nemzetközi programhoz kapcsolódik, amelynek célja, hogy a résztvevők szövegekkel reflektáljanak a kor problémáira és kiálljanak az általuk fontosnak tartott értékekért.

Az eseményen Kovács Edward újabb versei is elhangzanak.

További felolvasók: Áfra János, Aradi Vivien, Dankó Tímea, Gajdos Ágoston, Gyarmati Dominik, Horváth Imre Olivér, Juhász Tibor, Konyári Ildikó, Kósa Eszter, Kulcsár Edmond, Kun Ágnes Laura, Láng Eszter, Maklári Judit, Papp-Für János, Papp Gréta, Poór István, Szegedi Eszter.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. dec. >>
hkscpsv
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum