KULTer.hu - Nemzetközi díj a magyar vizsgafilmnek
113914
post-template-default,single,single-post,postid-113914,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Nemzetközi díj a magyar vizsgafilmnek

Kovács István Ostrom című filmjét a bronz Diák Oscar-díj után a Filmiskolák Nemzetközi Szövetségének a legjobb fikciós témájú vizsgafilmért kiosztott díjával is elismerték. Ez az első alkalom, hogy magyar produkció a győztes.

A filmes iskolák legnagyobb nemzetközi szervezete, a 172 intézményt tömörítő CILECT minden évben versenyre hívja a vizsgafilmes alkotókat fikciós, dokumentumfilmes és animációs kategóriában. A jelölt filmekre azok az iskolák szavazhatnak, akik az adott kategóriában neveztek filmet. A Színház- és Filmművészeti Egyetem ebben az esztendőben a tavaly leforgatott 23 perces kisfilmet, az Ostromot indította a fikciós alkotások között.

A világ legkülönbözőbb részeiről 136 fikciós vizsgafilmet nomináltak.

Kovács István diplomafilmje 114 ponttal végzett az élen, így  megkapta a CILECT-díjat, melyet októberben adnak át Moszkvában – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.

A Vedrana Bozinovic és Mirela Lambic bosnyák, Nenad Pecinar és Radoje Cupic szerb, illetve Trill Zsolt és Keszég László magyar színész közreműködésével leforgatott Ostrom 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik.

Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának és hajat mosson várva várt randevúja előtt.

Életveszélyes terve végrehajtásától sem szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani.

A tervek szerint az Ostromból nagyjátékfilmet készítenek.

Az alkotók az elmúlt egy évben már számos hazai és nemzetközi elismerést kaptak, köztük az Amerikai Filmakadémia Diák Oscar-díját, a Magyar Filmkritikusok díját, a Magyar Filmdíjat, a luxemburgi CinEast fesztivál közönségdíját és a BuSho fődíját, a Cannes-i Reklámfesztiválon (Cannes Lions) pedig Kovács István rendező vehette át a legjobb diplomafilmet illető elismerést.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. ápr. >>
hkscpsv
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum