KULTer.hu - Női sorsok a harmadik MagdaFeszten
114240
post-template-default,single,single-post,postid-114240,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Női sorsok a harmadik MagdaFeszten

A Csokonai Színház harmadjára rendezi meg a Szabó Magda életműve előtt tisztelgő eseménysorozatot, amely a női sorsokat, a női alkotók jelenlétét igyekszik bemutatni a jelenlegi művészeti szcénában. A zene-, a képző-, a tánc- és a filmművészet is hangsúlyos szerepet kap az idei MagdaFeszt programsorozatában.

Október elsejére, a fesztivál nyitóprogramjaként az Orlai Produkció Párterápia című vígjátéka kapott meghívást, amelyben

mulattató fordulatok és meglepetések során ismerjük meg nemcsak a szürke hétköznapokkal küszködő házaspár, hanem a pszichiáter életét is.

Hogyan találja meg a helyét egy színésznő egy multinacionális cég call centerében? Erről szól a kezdőnap másik produkciója, a személyes hangvételű Call Girl, Mészáros Piroska előadásában. Mindkét előadás 19 órától kezdődik.

A fesztivál második napján a Libri Csoport szerzői – Péterfy-Novák Éva, Szentesi Éva, Hidas Judit és Szécsi Noémi – beszélgetnek arról, mit jelent nőnek lenni a könyvpiacon.

Jelent-e hátrányt, megkülönböztetést a könyvpiaci megmérettetésben az, ha valaki nő?

A kerekasztal-beszélgetés 17 órától kezdődik Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója vezetésével a Csokonai Nagyszínpadán. A színház egykori társulati tagja, Mészáros Tibor rendezte meg Beregszászban A karmester szeretője című monodrámát, amely egy tiltott kapcsolat szenvedélyét, meghitt pillanatait mutatja be Kacsur Andreával a főszerepben. A svéd kortárs mű színpadi adaptációját a Horváth Árpád Stúdiószínházban láthatja a fesztivál közönsége 18 órától. A FÜGE Produkció és a Titkos Társulat előadása, a Csáó – Stefanovics Angéla körberajzolja magát az egyik kritikus szerint a hiányt járja körül, a másikhoz tartozással elvesztegetett és elveszített lehetőséget, és felteszi azt a kérdést is, hogy saját személyiségünk mennyiben gátja a boldogság megtalálásának. A Csáó 20 órától kezdődik a Balett-teremben. A Szökőár című tantermi előadás csütörtökön 10 órától látható, majd

női rendezők női sorsokat bemutató érzékeny filmjeinek vetítésével és az azokról szóló beszélgetéssel folytatódik a harmadik nap.

Az Apolló moziban 17 órától az Arany Medve-díjas Testről és lélekről, az Egy nap és az Aurora Borealis című Enyedi Ildikó, Szilágyi Zsófia és Mészáros Márta rendezte filmekről Váró Kata Anna filmesztéta beszélget a résztvevőkkel. Az Alaine – Ideje a meghalásnak ötvenpercnyi megrázóan egyszerű közlés az elkerülhetetlenről.

A Ladányi Andrea koreografálta produkció Polcz Alaine szövegeit használva a táncművészet és a bábos műfaj határán mozog,

főszereplője egy huszonéves színésznő és egy nyolcvanéves báb. Az előadás 19 órakor kezdődik a Horváth Árpád Stúdiószínházban. Ugyanezen a napon 20 órától Tompos Kátya színésznő mutatja be Holdjárat című második szólóalbumát. A lemez ajánlójában ez a mondat szerepel: „A Holdjárat misztikus utazás, melynek a végén felkavaró vagy épp megnyugtató, összeolvasztó vagy szétválasztó, múlhatatlan vagy illékony szerelmek várnak ránk.” A koncertnek a Csokonai Nagyszínpada ad otthont.

Paizs Dóra tréner, coach Alkotás, flow-élmények, örömforrás az életben címmel tart interaktív foglalkozást október 4-én (péntek) 16 órától a stúdiószínházban, 18 órától pedig

a fesztivál egyik kiemelt programjaként mutatja be a Csokonai Színház García  Lorca Yermáját.

Ugyanezen a napon 20 órától az azonos című Weöres Sándor-vers, Az éjszaka csodái inspirálta táncelőadásban a vetített világ (Mezei Ildikó és Taskovics Éva festményei, grafikái, animációi) és a táncosok szürreális viszonyának lehetünk tanúi a Tünet Együttes előadásában.

A Szabó Magda Emlékház ad otthont Mészáros Ibolya Ókút című monodrámájának

október 5-én 17 órától, a MODEM-ben 15 órakor a családon belüli erőszak problémáit is feszegető Családi okok miatt című kiállításon Don Tamás kurátor tart tárlatvezetést, míg Debrecen és a nők címmel Erdei Nóra tematikus sétára várja az érdeklődőket, amely a Szabó Magda-életmű cívisvárosi emlékhelyein vezet végig.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum