KULTer.hu - Ők a 2019-es KULTer stART díj jelöltjei
113849
post-template-default,single,single-post,postid-113849,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Ők a 2019-es KULTer stART díj jelöltjei

KULTer.hu szerkesztősége tavaly adta át először a KULTer stART díjat, mégpedig Varga Ákos filmkritikusnak. Idén is egy olyan 30 évesnél nem idősebb szerzőnk munkáját szeretnénk elismerni, aki kitartóan és magas színvonalú szövegekkel járult hozzá az oldal működéséhez. A 2019-es díjazott a pénzjutalom és az üvegplakettet is magába foglaló értékes ajándékcsomagok mellett egy Kujbus János-festménnyel is gazdagabb lesz.

A díj célja

Szerkesztőségünk kezdettől fontos feladatának tartja, hogy teret adjon a fiatal kritikus- és szépírógeneráció képviselőinek, s szerény lehetőségeihez mérten támogassa őket építő kritikával, gyakornoki programok indításával és szakmai eseményeken történő szereplési lehetőségekkel.

A KULTer stART díj azoknak a munkáját hivatott elismerni, akik már kevésbé igénylik a mentorálást, mégis nagy elhivatottsággal járulnak hozzá, hogy a KULTer.hu kortárs kultúrportál napról napra egyedi élményt nyújtó tartalmakkal szolgáljon olvasóinak. A díj tehát a 30 évesnél nem idősebb, kritikusi, tudósítói és szépírói tevékenységgel foglalkozó szerzőknek ad lehetőséget.

Az odaítélésről

A jelölési folyamat kétfázisú. A kizárólag egyedi tartalmakat közlő litKULT, vizuálKULT, popKULT és Szépirodalom rovat vezetői – szerkesztőségi egyeztetés után – 2-2 szerzőt javasolnak az elismerésre rövid szöveges értékelés kíséretében. A 8-as listára került nevekből a 8 tagú szerkesztőség egyszerű többségi szavazás alapján dönt arról, ki szolgált rá leginkább, hogy a KULTer stART díj birtokosa legyen.

A shortlistre került szerzők

Barna Borbála írásai 2016 óta jelennek meg a KULTer.hu-n, ez idő alatt rengeteget fejlődött. Kiváló érzékkel ötvözi popkulturális érdeklődését és szakmai tapasztalatait. Különösen látványos ez a külföldi előadókkal készült interjúiban, amelyek alapján nyilvánvaló felkészültségének és érdeklődésének egysége. Olyan fontos apróságokra is rákérdez, amelyek esetenként az interjúalanyokat is meglepik, s az ilyenkor kapott válaszok gyakran a beszélgetések legérdekesebb részeit képzik. Kulturális hatás, egyéni tapasztalatok, magánélet és zenei egyediség egyaránt tárgyai ezeknek a szövegeknek, és ezáltal szinte teljes körűen ismertetik meg a művészt az olvasóval. Stílusában kötetlen, fiatalos, mégis minden alkalommal profi, azaz egyszerre képes egészen hangulatfestő, személyes nyelven, mégis objektivitással írni.

Kovács Edward határozott kételkedő, írásai magabiztos töprengések. Mintha kritikáiban a jól irányzott kérdések megfogalmazására azért volna szüksége, hogy a lehetséges válaszok sokaságán hatékonyan elmerenghessen. Így van ez, amikor kiállításkritikájában a mozdulatlanság dinamikájáról gondolkozik, vagy amikor verseket olvasva az emlékezés jövőre irányuló műveleteiről, egy bontakozó prózai életmű töredezettségéről és összefüggés-lehetőségeiről, netán a poszthumanizmus irányzatairól, az ember ontológiai helyzetéről és státuszáról elmélkedik. A partiumi születésű Kovács Edward a 2017-es év legjobb líraközléseiből szemezgető toplistára létkérdéseket feszegető, bölcseleti-antropológiai érdeklődéséről tanúskodó verseivel is felkerült már. A 2018-as Szép versek antológia legfiatalabb szerzője, a LÉK Irodalmi Kör elnöke.

Laki Péter 2018 júniusa óta sokoldalú szerzője a KULTer.hu-nak. Nálunk megjelent írásainak nagyobbik fele egyetlen filmes zsánerből, a horrorból táplálkozik, amivel friss vért pumpált a vizuálKULT rovat filmes részlegébe. A mindig több szemszöget érvényesítő, komoly filmes műveltségről árulkodó kritikáiban hol a közelmúlt ünnepelt tévésorozatait, hol képregényfilmeket helyez boncolókése alá, miközben minden „áldozata” előnyös és előnytelen sajátságait is elénk tárja. Rendszeresen jelennek meg kritikái a Könyves blogon, és popKULT rovatunkat is megörvendeztette már egy remek koncertbeszámolóval.

Lukács Flóra 2014 óta tiszteli meg nagy műgonddal írt verseivel a KULTer.hu felületét, azóta pedig végigpublikálta a legtöbb fontos irodalmi folyóiratot. Az online és offline fórumokon fellelhető írásait olvasva könnyen belátható, miért tartják őt többen is a legjobb első kötet előtti költőnek. Szikár, mégis szubtilis nyelvi erejű sorai zavarba ejtő könnyedséggel reflektálnak az ember biológiai meghatározottságából következő kiszolgáltatottságára. Szövegeivel sajátos atmoszférát teremt: különös világában a tenger és az óceán beteg, és a döntően vízpartokon épült urbánus terekben poszthumán lények próbálják különféle szubkultúrákból újraépíteni identitásukat, miközben elpusztítják azt, akivé lettek. Őt olvasni kíméletlen szembesülés egy olyan környezettel, amit önmagunk elől egyre kevésbé lehet eltitkolni.

Paulusz Kristóf csak néhány hónapja ír a KULTer.hu-ra, elkötelezettsége és a könnyűzene iránti szenvedélye viszont megkérdőjelezhetetlen. Ehhez ráadásul szakértelem is társul, ugyanis írásaiban – különösen fesztiválbeszámolóiban – kimondottan egyedi látásmódja alapján olyan részletekre tér ki, amelyek a legtöbbeknek nem tűnnének fel. Ha pedig egy-egy mások számára apróságnak tűnő aspektus nem nyeri el a tetszését, arról határozott, de érvekkel alátámasztott véleményt formál. A narráció gördülékenységével olyan érzést kelt, mintha az olvasó is vele együtt járná az eseményt. Kiemelt figyelemmel követi az itthoni alternatív zenei szcéna változásait és sajátosságait, azonban más műfajok sem hozzák zavarba, legyen szó akár a jazzről, akár az elektronikus zenéről.

Szepesi Kornél az idei év egyik legfigyelemreméltóbb tehetsége a KULTer.hu-n megjelent fiatal prózaírók közül. Egy pénzen vásárolt szerelmi együttlét halszemoptikával rögzített jeleneteit színre vivő novellájával debütált a portálon, amelynek rövid kijelentésekkel váltakozó többszörösen összetett, mégis fegyelmezett mondatai megdöbbentő őszinteséggel beszélnek a társainktól való elidegenedéssel erősödő birtoklásvágyról. Későbbi kisprózájában a technicizált környezet, a digitális eszközök és a közösségi platformok által kreált látszatvilág emberi kapcsolatokra és személyiségre gyakorolt hatásait tárgyalja. Máshol olvasható szövegei is megerősíthetnek abban, hogy a szerző kiérdemelte a bizalmat: kiérlelt prózanyelvén a legkülönfélébb témákról szól érvényesen és érdekesen.

Tölli Szofia írásai 2018 márciusa óta jelennek meg a KULTer.hu-n. Szerzőink közül ő utazik a legtöbbet „munkaügyben”, Soprontól Újvidéken át Sepsiszentgyörgyig a fél Kárpát-medencét bejárta, hogy különböző színházi fesztiválokról vagy izgalmas előadásokról beszámolókat írjon nekünk. Habár elsősorban a színház érdekli, de szívesen kirándul a kisfilmek világába is, idén ő nyerte a Friss Hús kritikaíró pályázatátEgyre kiforrottabb írásaiban megfelelő arányban keverednek a szakmai szempontok a pontos megfigyeléseken alapuló szubjektív meglátásokkal.

Urbán Andrea a KULTer stART díj idei legfiatalabb jelöltje (20 éves), aki az első publikációjától kezdve, nem egészen egy év alatt a litKULT rovat egyik legaktívabb szerzőjévé vált. Minden bizonnyal kevesen mernének első kritikájukkal egy olyan kiterjedt és heterogén életműre rákapcsolódni, mint amilyen Géczi Jánosé, és nagyon ritkán hangolódnak, simulnak úgy össze kérdések és válaszok, mint ahogy az a Szabó Imola Juliannával készített bensőséges interjújában történik. Jól látszik, egyáltalán nem érdektelen számára, hogy a megfelelő érzékenységgel és empátiával forduljon ahhoz, akit kérdez vagy amiről kérdései vannak. Pontosságáról, mértéktartó és alázatos hozzáállásáról az objektív megfigyelőként írt tudósításai is tanúskodnak.

A díjazásról

A 2019-es KULTer stART díj győztesének személye szeptember közepén derül ki. Az üvegplakettel kísért pénzbeli jutalom idén is 100.000 forint, felajánlók: Áfra János, Béres Zsuzsa, Marton-Ady Edina, Váradi Nagy Péter.

Ez a KULTer.hu profiljához illeszkedő, értékes ajándékcsomaggal egészül ki, melynek támogatói: debreceni Líra Könyváruház (könyvcsomag), Fórum Hungary (2 CD, táska, papírsárkányok), MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ (éves bérlet + katalógusok), Magyar Nemzeti Galéria (éves bérlet), Mozinet (10 DVD + Merényi Dániel által tervezett poháralátétek), Pannonia Entertainment (egyhónapos korlátlan mozibérlet a Pólus Moziba), Pintér Béla és Társulata (Pintér Béla drámakötetei), Scolar Kiadó (könyvcsomag), Starbucks (ajándéktárgyak, kávékuponok), Vertigo Media (6 DVD + 4 páros jegy az Art+Cinemába).

Kujbus János debreceni képzőművész neve onnan lehet ismerős, hogy nemrég a Doctor Who és a Harry Potter sztárja, David Tennant is vásárolt tőle képeket. Most a KULTer.hu egyik szerzője is gazdagabb lehet egy értékes alkotásával.

Az elismerést a szerkesztőség a KULTopik programsorozat félévnyitó eseményén adja át szeptember 24-én (kedd) 20 órától a debreceni Batthyány u. 24. alatt található DESz24-ben, ahova mindenkit szeretettel várunk.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum