KULTer.hu - Terék Annáé az idei Csáth Géza-díj
114729
post-template-default,single,single-post,postid-114729,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Terék Annáé az idei Csáth Géza-díj

Idén a Petőfi Irodalmi Múzeumban a MISZJE által rendezett, új irodalmi fesztivál, a PesText keretében adják át a Csáth Géza-díjat, mellyel Terék Anna költő-drámaírót ismerik el.

Szeptember 27-én a PIM-ben Fenyvesi Ottó író, képzőművész kérdezi Zoran Gashit, a macedóniai születésű, albán származású, Szerbiában élő költő-performer-képzőművészt. Gashi orientalisztikát, jugoszláv irodalmat és teológiát tanult. Számos verses-, esszé-, dráma- és prózakötet szerzője.

Az Újvidéken élő Gashi a ’80-as években aktív kapcsolatot ápolt a legendás Új Symposion folyóirat szerzőivel, ebből az időszakból származik tőle a Csáth Géza-díj ötlete.

A beszélgetést éppen ezért nem is követheti más, mint 21.30-tól a díj átadása. Az idei várományos Terék Anna költő, drámaíró. A laudációt Antal Nikolett, a Fiatal Írók Szövetsége társelnöke tartja.

Terék Anna 1984-ben született a vajdasági Topolyán. 2012-ben, a középiskola elvégzését követően költözött Budapestre. 2011-es, második kötetét, a Duna utcát Sinkó Ervin-díjjal jutalmazták. Vajdasági lakodalom című drámakötete 2016-ben jelent meg, melynek első, Jelentkezzenek a legjobbak! című darabja 2013-ban a Szerb Nemzeti Színház műsorán volt. 2017-es kötete, a Halott nők komoly kritikai visszhangot váltott ki; nemcsak szakmai, de gyors közönségsiker is lett.

Versei, verses alkotásai szubverzív, húsbavágó kérdéseket tematizálnak.

A vajdasági magyar és a magyarországi vajdasági lét okozta frusztráció ugyanúgy megjelenik bennük, mint a családon belüli, nők és gyerekek ellen elkövetett erőszak, és igen erőteljesen vannak jelen a délszláv háború traumái. Terék Anna kivételes, egyedi, zavarba ejtően természetes hangja minden távolságot leküzd a versbeszélői és az olvasó között, aminek következtében valóban azzá válik, aminek a Halott nők kapcsán nevezték őt: médiummá.

A Csáth Géza-díjat kizárólag adományokból alapították, mellé fél disznót és egy névre szóló hentesbárdot kap a díjazott.

Első ízben Kabai Lóránt költő, szerkesztőnek ítélte oda a kuratórium 2016-ban, majd Orcsik Roland költő, irodalomszervezőnek, 2018-ban pedig Csehy Zoltán vehette át költői, műfordítói és tudományos tevékenységéért.

A díj átadásának helyszíne folyamatosan változik: kétszer a budapesti Neurológiai Klinikánál, Csáth Géza agyvelejének, szívének és májának nyughelyén, másszor Csáth Géza szabadkai szülőházánál sorakozott fel díjazott és kuratórium.

A díjjal az alapítók a hazai díjazási rendszer és kulturális élet anomáliáira is szeretnék felhívni a figyelmet.

Az elismerést olyan kísérletező alkatú, széles látókörű költő, író, irodalomtörténész, műfordító érdemelheti ki, akinek a munkássága méltó Csáth Géza szellemiségéhez. A díj megvalósulásának aktualitását a hazai kulturális életben érzékelhető eltolódás, a magánmecenatúra hiánya adja: a díjat kizárólag magánszemélyek, az adott év kuratóriumának tagjai finanszírozzák. A kuratórium tagjai a Fiatal Írók Szövetsége nyári táborának nulladik napi mindenkori résztvevői.

Borítófotó: Mirnics Gyula

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum