KULTer.hu - Fehér Boldizsár az idei Margó-díjas
115185
post-template-default,single,single-post,postid-115185,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Fehér Boldizsár az idei Margó-díjas

Vak majom című regényéért Fehér Boldizsár vehette át ma a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat az irodalmi fesztivál csütörtöki megnyitóján a Várkert Bazárban.

Valuska László fesztiváligazgató az esemény csütörtöki megnyitóján elmondta: a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválhoz kapcsolódó programként megvalósuló Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron

ötödik alkalommal adták át a Margó-díjat a legjobb első prózakötet szerzőjének.

Fehér Boldizsár a díjjal 500 ezer forintot, valamint 10 millió forint értékű médiatámogatást kap első könyve népszerűsítéséhez, a Müpa pedig a Literárium sorozatában önálló estet szervez a nyertesnek.

Fehér Boldizsár 1992-ben született, Budapesten él. 2018-ban végzett az ELTE művészettörténet és filozófia szakán. Írt forgatókönyvet és színdarabot, a Vak majom az első regénye, melyet 2018-ban a Magvető adott ki.

„Sziszüphosz voltam, akitől elvették a kövét” – mondja magáról Fehér Boldizsár regényének főhőse.

Sorsa a boldogtalanság tökéletes receptje: anyja elhagyja, apja bekattan, a felesége pedig már a nászéjszaka után lelécel. Viszont alig huszonnégy évesen már a Forbes magazin címlapján szerepel, mint a világ leggazdagabb multimilliárdosa. Igaz, mindezért semmit se kell tennie. A Vak majom egy kifordított fejlődésregény, a főszereplő ugyanis megkap mindent, mégis összeomlik az élete. Érdekes módon azonban éppen ez mozdítja ki abból a céltalan állapotból, amibe kényelmesen belesüppedt. Az alapvető életfilozófiája ugyanis sokáig az, hogy ha nem csinál semmit, nem is ronthat el semmit. 

A 2019-es Margó-díj jelöltjeinek tízes listája:

  • Fehér Boldizsár: Vak majom
  • Forgács Péter: Szuperhold
  • Jassó Judit: Kaszt
  • Mesterházy Balázs: Gesztenye placc
  • Moesko Péter: Megyünk haza
  • Mucha Dorka: Puncs
  • Nemes Péter: Amerigo
  • Novics János: Hózentróger
  • Pungor András: A hetedik nap a papáé
  • Vass Norbert: Indiáncseresznye

Az idei Margó-díj tízes listáját előbb három jelöltre szűkítették:

a rövid listán Fehér Boldizsár Vak majom című regénye, Mucha Dorka Puncs című regénye és Moesko Péter Megyünk haza című novelláskötete szerepelt. Az idei zsűri tagjai: Antal Nikolett, Czinki Ferenc, Gaborják Ádám, valamint Valuska László voltak.

A díjat 2015-ben adták át először, a nyertes akkor Totth Benedek lett

Holtverseny című könyvével, 2016-ban Milbacher Róbert kapta meg a Szűz Mária Jegyeséért, 2017-ben Szöllősi Mátyás vehette át a Váltóáramért, tavaly pedig Mécs Anna Gyerekzárát ismerte el a zsűri.

Forrás: KönyvesBlog, borítófotó: Népszava

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum