KULTer.hu - Megosztott Booker-díjat adtak át
115316
post-template-default,single,single-post,postid-115316,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Megosztott Booker-díjat adtak át

A szolgálólány meséje kanadai írója, Margaret Atwood és a nigériai-brit Bernardine Evaristo megosztva vehette át hétfő este Londonban az idei Booker-díjat. A legrangosabb brit irodalmi elismerést a szabályok szerint nem lehetne megosztva odaítélni, de a zsűri közölte, hogy egyszerűen nem tudott dönteni a két szerző művei között.

Margaret Atwood és Bernardine Evaristo a Booker-díj mellett a vele járó 50 ezer font (19 millió forint) pénzjutalmon is egyenlő arányban osztozik.

Eddig csak kétszer, 1974-ben és 1992-ben ítélték oda megosztva a Booker-díjat, de a szabályokat később úgy módosították, hogy a díjat nem szabad megosztani, és minden évben ki kell adni. Idén azonban három szavazás után is képtelen volt dűlőre jutni a zsűri, ezt az alapítvány irodalmi igazgatója és elnöke is kénytelenek voltak belátni.

A 79 esztendős Atwood a Booker-díj eddigi legidősebb kitüntetettje. A megjelenése óta eltelt 34 évben kultikussá vált A szolgálólány meséje című disztópiájával sokan vonnak politikai párhuzamokat ma is, az HBO pedig sorozatot forgatott belőle. A regény folytatása nemrégiben jelent meg The Testaments címmel, Atwood ezzel a kötettel érdemelte ki a díjat. Története 15 évvel azután kezdődik, hogy az eredeti regény cselekménye lezárul.

Szeptemberi megjelenése után az első héten 100 ezer példányban kelt el a brit piacon.

Margaret Atwood korábbi regényei közül ötöt jelöltek Booker-díjra, köztük 33 évvel ezelőtt A szolgálólány meséjét is. A vak bérgyilkos című regényével a kanadai írónő 2000-ben el is nyerte a rangos elismerést.

A Londonban élő 60 éves Bernardine Evaristo nyolcadik regényéért, a Girl, Woman, Other című alkotásért részesült a Booker-díjban.

Ő az első fekete női Booker-díj nyertes az irodalmi kitüntetés fél évszázados eddigi történetében. A Girl, Woman, Other 12 szereplő történetét követi a világ különböző pontjain és más-más évtizedekben. Ahogyan a többségében fekete, brit, női karakterek hétköznapi életüket élik és tanulnak, történeteik keresztezik egymást, ugyanakkor mindegyikőjüknek saját fejezete van.

Az 1968-ban alapított, először 1969-ben odaítélt Booker-díjat a Booker élelmiszeripari és nagykereskedelmi vállalat támogatásával hozták létre. 2002-től a díjat a Man Group befektetési tanácsadó és alapkezelő csoport támogatta.

A főszponzor helyét 2019 júniusától a kaliforniai székhelyű Crankstart jótékonysági alapítvány vette át.

A kitüntetést korábban Nagy-Britannia, Írország és a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országainak szerzői kaphatták – ezt a földrajzi megkötöttséget azonban 2013-ban eltörölték, és azóta már csak az a feltétel, hogy a díjazott művet angolul kell megírni, és a könyvnek meg kell jelennie az Egyesült Királyságban.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. feb. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum