KULTer.hu - Szobrot a sikeres pesti nőknek!
115529
post-template-default,single,single-post,postid-115529,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Szobrot a sikeres pesti nőknek!

A Hosszúlépés. Járunk? városi sétákat tervező csapata úgy döntött, 2019 lesz az az év, amikor több női szobor kerül Budapest utcáira – jelenleg még állatszoborból is több van a nevesített női bronzoknál. Bárki szavazhat, melyik öt magyar nőnek állítsanak emléket. Az irodalom kategóriában Nemes Nagy Ágnes és Polcz Alaine versenyeznek.

Az Átlátszó által összegyűjtött adatok szerint „1173 olyan köztéri alkotás áll a fővárosban, amelyet a fővárosi önkormányzat kezel. Ebből 150 ábrázol nőket, 45 pedig férfi-nő párokat vagy embercsoportokat, amelyekben nők is vannak.

A 150 női szobor vagy dombormű közül összesen 35 az, aki történelmi személyiség, azaz egyszerűbben szólva: neve is van.

A szentek és királynők mellett olyan magyar nőknek jutott szobor vagy emléktábla, mint Déryné Széppataki Róza, Tormay Cécile, Kéthly Anna, Solt Ottília, Veres Pálné, Szeleczky Zita vagy Kaffka Margit. Ám a női szobrok többsége mégis allegória (a szabadság, béke, nyugalom, tavasz, nyár stb.) megjelenítése, nagyon gyakran aktként.” Ugyanakkor állatszoborból, amely nem is egy főalak mellett szerepel, tehát például nem lovasszobor, hanem turul vagy akár mackó, 45 van.

A sétaszervezők már tavaly megelégelték ezt, és egy nőnapi akcióval hívták fel a hiányra a figyelmet: Hollósy Kornélia, Fischer Annie és Ramseyer Eszter kartonszobrát állították fel a városban. Idén pedig továbblépnek:

„Be akarjuk fejezni azt a hamis emlékezetpolitikát, amely azokat a nőket, akik felépítették és naggyá tették Budapestet, kitörli a város memóriájából.”

Ennek érdekében tíz nőt választottak, öt kategória szerint. Egy-egy kategóriában így két ismert vagy kevésbé ismert, de a város történetéhez tartozó nőre lehet szavazni a Facebook-oldalukon hétről hétre, illetve arra, hogy melyiküknek állítsanak szobrot.

A szoborra esélyes nőket a tíz zsűritag ajánlja:

Cseke Eszter, dokumentumfilm-rendező; D. Tóth Kriszta, a WMN online magazin alapító-főszerkesztője; Döbrösi Laura színész, Liptay Gabriella, a KPMG marketing- és kommunikációs vezetője; Mácsai Pál színész, az Örkény István Színház alapító igazgatója; Mautner Zsófi, a Chili és Vanília blog szerzője; Nyáry Krisztián irodalomtörténész; Oltai Kata művészettörténész; Vecsei H. Miklós színész, a POKET alapítója; valamint Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum megbízott főigazgatója.

Üzletasszonyként Goldberger Friderika és Ramseyer Eszter, a Gerbeaud Kávéház üzletvezetője a jelöltek.

A politikusok, aktivisták, hősnők kategóriában Bédy-Schwimmer Róza, a magyar feminista mozgalom úttörője, és a világ első női nagykövete szerepel Szenes Hanna ejtőernyőssel. Tudósként Telkes Máriát, a napenergia kutatásának egyik úttörőjét, becenevén Napkirálynőt, és Torma Zsófiát, a világ első női régészét választotta a zsűri.

A festők kategóriájába Ország Lili és Amrita Sérgil kerültek, íróként pedig Nemes Nagy Ágnesre és Polcz Alaine-re lehet szavazni – még két napig.

A Hosszúlépés. Járunk? elkötelezett, hogy a szavazás lezárása után az öt szobor Budapest utcáira kerüljön – legyen ehhez szükség akár a főváros vezetésének segítségére vagy közösségi támogatásra. „A lista nem teljes, és nem is hisszük, hogy öt szobor felállítása meg tudja oldani évtizedek mulasztását. De valahol el kell kezdeni: ez a célunk.” – ez az álláspontjuk.

Forrás: Hosszúlépés. Járunk?

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum