KULTer.hu - Megnyílt az új Koreai Központ
116497
post-template-default,single,single-post,postid-116497,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Megnyílt az új Koreai Központ

Magyarország és Dél-Korea diplomáciai kapcsolatfelvételének 30. évfordulóján végleges helyére költözött a Koreai Kulturális Központ. Az új, nagyobb épületet a Frankel Leó utcában november 18-án adták át ünnepélyes megnyitó keretében.

Az első magyarországi Koreai Kulturális Központ 2012-ben alapult, azonban a Mom Kulturális Központ szomszédságában nyílt intézet székhelye bérlemény volt. Az új, II. kerületi központ már saját tulajdon. Az épületet 4 évvel ezelőtt vette meg a koreai állam a Közép-európai Egyetemtől.

A 3 milliárd forintos beruházással átépített, 8 ezer négyzetméter összterületű új épület világszinten az ötödik, Európában pedig a legnagyobb koreai kulturális központ.

A három emeletes központ előterében a koreai életből és történelemből vett tárgyak fogadják a látogatókat. Az épületben 100 fős színházterem, kiállítóterek, szemináriumi termek, bemutatókonyha, többezres állományú könyvtár, gyermekkönyvtár, teapavilon, taekwondo edzőterem is helyet kaptak. Egy külön emelet a koreai nyelv, a hagyományos viselet és kézművesség, valamint a teaszertartás megismerésére nyújt lehetőséget.

A tetőteraszon kiépítésre kerülő koreai pavilon jövőre nyílik meg a nagyközönség számára.

Az átadás ünnepélyes szalagvágással, majd két táncos előadásával kezdődött november 18-án 18 órakor. Kim Tae-hoon, a Koreai Kulturális és Információs Szolgálat (KOCIS) igazgatója megnyitóbeszédében kiemelte:

Magyarországon a térségben kiemelkedő a koreai kultúra iránt érdeklődő közösség mérete.

Elmondta azt is, hogy az új központot szeretnék Budapest legjelentősebb kulturális terei közé emelni. Kim Tae-hoon a jelenlévőket is felkérte, hogy a Magyarország és Dél-Korea közötti barátság szimbólumának tekintsék azt. Baranyi András, keleti kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár beszélt a magyar kulturális évadról, melyet a diplomáciai kapcsolatfelvétel évfordulójának alkalmából idén Magyarország szervezett Dél-Koreában. Az ország volt a Szöuli Nemzetközi Könyvvásár díszvendége, bemutatták a fővárosban a Bánk bánt, és többek között vendégszerepelt a Győri Filharmonikus Zenekar. Elmondta azt is, hogy

december 12-én magyar kulturális intézet nyílik Szöulban.

Mind Kim Tae-hoon, mind Choe Kyoo-sik, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete kiemelte az idén történt tragikus dunai hajóbalesetet, mely után a magyarok részéről hatalmas együttérzést és támogatást kaptak, hangsúlyozták beszédükben.

A fúziós – koreai tradicionális, klasszikus és jazz – zenét játszó Froms együttes koncertje példázta az új színházterem korszerű adottságait. A Londonban és New Yorkban élő tagokból álló, nemzetközi együttes progresszív zenéje élvezetes ízelítőt adott abból, hogy az új Központ milyen programokat szeretne a közönségnek elhozni a jövőben.

Németh Bori kommunikációs referens a KULTer.hu-nak elmondta:

az új Központot nem szeretnék kisajátítani a koreai művészeknek, nyitottak a magyar kulturális színtérrel, a magyar művészekkel való találkozásra, akár megkeresésekre is.

A törekvés részeként a jelenlegi tervek között szerepel részvételük a jövő tavasszal megvalósuló Budapest Fotó Fesztiválon.

Az estét a Koreai konyha: második forduló, együtt a természettel és a Kortárs kozmopolita építészet kozmopolita arca 19892019 című kiállítások megnyitója zárta. Az első emeletet elfoglaló tárlatok 2020. február 28-ig tekinthetőek meg.

Fotók: Mudra László, a borítóképen a Froms zenekar szerepel.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum