KULTer.hu - Gyerekzsűri is díjazta az animációs filmeket
115961
post-template-default,single,single-post,postid-115961,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Gyerekzsűri is díjazta az animációs filmeket

Véget ért a 8. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál, amelyet október 30. és november 1. között rendeztek meg Budaörsön. Idén a cseh animációkból került ki a legtöbb díjazott, a legígéretesebb magyar alkotónak járó díjat pedig a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatója, Horesnyi Máté kapta.

A Primanima négy napján több mint 100 rövidfilmet és három egész estés alkotást láthattak az animáció szerelmesei, melyek legjobbjaira a szakmai zsűri és a közönség is szavazhatott. A Primanima idei nemzetközi zsűrijét Milen Alempijević, a szerb Animanima fesztivál művészeti vezetője, Lucija Mrzljak, Tallinnban élő horvát animációs rendező és illusztrátor, valamint Maria Steinmetz német animációs rendező alkotta.

A Primanima nagydíját a cseh Barbora Halířová FAMU-n készült diplomafilmjének, a Bújócskának (Hide N Seek) ítélte a zsűri.

A sodró lendületű kisfilmben a gyerekek játéka egy egész emberöltőt felölelő, metafizikai történetté áll össze.

A legígéretesebb magyar animációs tehetségnek járó George Pal-díjat Horesnyi Máté Jacques ámokfutása, avagy mikor veszítjük el bizalmunkat önmagunkkal szemben? című vizsgafilmje kapta, amely a Budapesti Metropolitan Egyetemen készült. A fekete-fehér, abszurd jelenetekből álló, a mindennapok értelmét kereső animáció főhajtás Jacques Tati előtt.

A versenyprogram egyetlen japán alkotása, Ryotaro Miyajima Kastély (Castle) című, fekete tussal festett produkciója nyerte a legjobb első film díját, melyben egy teaszoba kap új értelmet a harcos szerzetesek számára.

A zsűri a legjobb diplomafilmnek a cseh Daria Kashcheeva Lány (Daughter) című, FAMU-n készült bábanimációját választotta.

A munka egy kislány szemszögéből mutatja be az apa-lánya kapcsolat törékenységét.

A belga Georis Mathieu Alfred Fauchet című abszurd animációja lett a legjobb diákfilm,

amely a La Cambre iskolában készült. A bizarr atmoszférájú történetben egy napi rutinba belefeledkező férfi önnön másolatai népesítik be életének tereit.

A Primanimán hetedik éve kap kiemelt szerepet a hangi munka elismerése.

Az Iszlai Józsefből, Várhegyi Rudolfból, Puszta Márkból és Mező Dorkából álló négytagú PrimaSound zsűri a cseh Daria Kashcheeva Lány című filmjét díjazta hangképének részletgazdagsága, tudatos minimalizmusa és példaértékű hangi keverése miatt, valamint külön elismerésben részesítette Gyulai Panni Broken Things és Karina Specht Szögletes kerék (Squaring the Circle) című alkotásait.

A gyermekfilmes versenyprogram szakmai zsűrijének tagjai – Weisz Béla rajzfilmrendező, karikaturista, Fischer Ferenc animációs rendező és tanár, valamint Gerzsenyi Judit építészmérnök – Rémi Durin A nagy farkas és a kis farkas (Big Wolf and Little Wolf) című animációját választotta a legjobb gyerekfilmnek az üdítő, magával ragadó humora miatt.

Idén először mutatkozott be a PrimaKids zsűrije, ahol kisgyerekek választották ki a számukra legemlékezetesebb gyerekfilmet.

A díjat – a szakmai zsűrihez hasonlóan – ők is A nagy farkas és a kis farkas című francia-belga alkotásnak adták, mely a testvérek közti kapcsolat érzékletes bemutatása.

A Diákzsűri egy svájci animációt, Frederic Siegel és Benjamin Morard Űrmagány című filmjét díjazta, mely újszerű megközelítésből mutatja be az egyik legaktuálisabb társadalmi problémát, a technológia uralmát mindennapi életünkben. Az idén létrehozott, a tinédzser korosztályt megcélzó PrimaTeen szekció közönségdíjasa a német Christoph Sarow Blieschow című filmje lett, melynek középpontjában a gyermeki irigység áll.

A közönség körében legnépszerűbb magyar animációnak járó Macskássy Gyula-díjat Andrasev Nadja Szimbiózis című animációja kapta.

Ebben egy megcsalt feleség nyomozásba kezd férje szeretői után, ám ahogy egyre mélyebbre ás, kezdeti féltékenységét fokozatosan felváltja a kíváncsiság. A közönség körében legnépszerűbb nemzetközi rövidfilm David Štumpf és Michaela Mihályi Sh_t Happens című kisfilmje volt.

A borítókép Andrasev Nadja Szimbiózis című animációs filmjéből származik.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum