KULTer.hu - Ők a 6000 eurós irodalmi díj idei jelöltjei
116609
post-template-default,single,single-post,postid-116609,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Ők a 6000 eurós irodalmi díj idei jelöltjei

Hetedszer adják át a kortárs ma­gyar irodalom fiatal alkotóinak megsegítésére 2013-ban létrehozott, komoly anyagi támogatással járó ösztöndíjat, amelyet egy 35 évesnél nem idősebb szerző nyerhet el minden évben.

A Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur) célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publi­káló, az adott évben új kötetet megjelentető szer­zők támoga­tá­sa, számukra egyévnyi nyu­godt munka körül­ményeinek biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a fordítások né­metor­szági meg­jelentetésének elősegítése.

Az irodalmi ösztöndíjat dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hun­garica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre.

Az ösztöndíj összege nettó 6.000 euro.

A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egyhónapos stuttgarti, valamint a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott, jelentős összegű külön ösztöndíjjal járó – ugyancsak egyhónapos – berlini alkotói tartózkodásra, továbbá a stuttgarti Magyar Intézetben történő bemutatkozásra is. Az ösztöndíjat első ízben, 2013-ban Krusovszky Dénes, 2014-ben Mán-Várhegyi Réka, 2015-ben Áfra János, 2016-ban Bencsik Orsolya, 2017-ben Závada Péter, 2018-ban pedig Simon Márton nyerte el.

Az ösztöndíj kuratóriuma: Keresztury Tibor, Parti Nagy Lajos, és Szilasi László. Szakmai együttműködő partnerek az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium Berlin és a Litera.hu (Budapest).

A kuratórium által a kiadók javaslatai alapján összeállított Top 10-es lista az idén a következő:

Czakó Zsófia: Nagypénteken nem illik kertészkedni (Scolar)

Dékány Dávid: Dolgok C-hez (Jelenkor)

Győrfi Kata: Te alszol mélyebben (Jelenkor)

Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb (Magvető)

Kerber Balázs: Conquest (Jelenkor)

Kormányos Ákos: Paraván (Forum-FISZ)

Moesko Péter: Megyünk haza (Műút)

Pál Sándor Attila: Balladáskönyv (Magvető)

Purosz Leonidasz: Egy férfi sosem hagyja félbe (Magvető)

Vass Norbert: Indiáncseresznye (FISZ)

A következő körben a zsűri három főre szűkítette a listát.

A legjobbnak ítélt három közé jutott könyv további két, a díjátadón a győztessel együtt felolvasó szerzője 500-500 euro jutalomban részesül.

A díjazott személye 2019. december 5-én 17 órakor derül ki, a budapesti Írók Boltjában tartott ünnepélyes díjátadó keretében. A díjátadó ünnepségen közreműködik Dés András.

Forrás: Litera.hu

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum