KULTer.hu - 66 ingyenes film az ünnepekre
117580
post-template-default,single,single-post,postid-117580,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

66 ingyenes film az ünnepekre

Ingyenesen és online nézhető december 20. és január 5. között a Filmarchívumban megőrzött és felújított 66 alkotás, animációk, játék-, dokumentum- és rövidfilmek – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel.

Az érdeklődők filmtörténeti utazást tehetnek az első, Magyarországon forgatott filmfelvételektől a némafilmeken és háború előtti vígjátékokon át

a hetvenes évek Balázs Béla Stúdióban készült avantgárd kísérleti filmjeiig.

A válogatásban szerepelnek a nyolcvanas évek emlékezetes sikerei is, köztük a Dögkeselyű és az Egészséges erotika, valamint a kilencvenes évek kultfilmjei, a Roncsfilm és a Sose halunk meg.

Olyan ritkán látható régi közönségsikerek is helyet kaptak a programban, mint Keleti Márton Mágnás Miska, Csodacsatár vagy Gertler Viktor Állami áruház című filmje. A válogatás bepillantást enged a Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási Program eredményeibe.

Látható lesz többek között Mészáros Márta finoman árnyalt női portréja, az Örökbefogadás, amely Arany Medve-díjat kapott 1975-ben Berlinben, ahova idén februárban 4K-felbontásban, teljes körűen restaurálva tért vissza.

Frissen restaurált változatban nézhető meg többek között Szabó István korai, személyes hangú filmje, az Álmodozások kora, valamint Magyar Dezső korábban betiltott filmje, a Büntetőexpedíció.

A betiltott filmek közül Várkonyi Zoltán Keserű igazság című filmje is ingyenesen elérhető.

A válogatásban szerepelnek animációs filmek, mint például a Daliás idők, a János vitéz és a Lúdas Matyi. Ifjúsági filmek közül az Égigérő fű és a Noé bárkái című természetfilm is online nézhető az ünnepek alatt.

Kritikai kiadás is szerepel a kínálatban.

IV. Károly, az utolsó magyar király 1916-os koronázásáról szóló film a Filmarchívum és Nemzeti Múzeum együttműködésében készült. A több mint egyórás film a szereplők részletes beazonosításával, magyarázatokkal, kronológiai sorrendbe helyezve mutatja be az eseményeket. A felvétel érdekessége, hogy minden valószínűség szerint az alkotók között volt a Casablanca rendezőjeként világhírűvé vált Michael Curtiz, azaz Kertész Mihály, aki egy pillanatra meg is jelenik a filmen.

A Filmarchívum honlapjáról letölthető filmek egy része angol felirattal és akadálymentesítve is megtekinthető.

Forrás: MTI, borítókép: Égigérő fű

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum