KULTer.hu - A londoni siker után Maurer-tárlat itthon
117811
post-template-default,single,single-post,postid-117811,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A londoni siker után Maurer-tárlat itthon

A Vintage Galéria Maurer Dóra műveiből Ahogy tetszik címmel nyitott kiállítást, mely kevésbé átfogó ugyan, mint a magyar festőművész Tate Modernben vagy a White Cube Bermondsey-ben rendezett londoni tárlatai, azonban azok logikus hazai leágazásának tekinthető.

A Tate Modernben 2020 júliusáig, a White Cube Bermondsey-ben pedig novemberig párhuzamosan bemutatott két kiállítás hatalmas elismerés, melyhez hasonló korábban kortárs magyar képzőművésznek nem adatott meg.

Mauer Dórát a magyar neoavantgárd legbefolyásosabb művészének tartják a kritikusok.

A budapesti Vintage Galéria Ahogy teszik című kamarakiállításán Maurer Londonban is szereplő sorozatainak újabb darabjait, illetve

egy kifejezetten a budapesti tárlatra készült művét is megtekinthetik a látogatók.

A cím a Quod libet, azaz az Amit tetszik című sorozatára utal. A latin kifejezést hagyományosan egy zenei előadásmóddal és egy barokk festészeti stílussal azonosítják. Utóbbi a trompe l’oeil technikát alkalmazza, mely optikai csalásokat idéz elő.

Quod libet, az Overlappings és az IXEK című sorozatok darabjairól Maurer Dóra saját megfogalmazása szerint érdemes úgy gondolkodni a nézőnek,

mintha formatornák lennének.

A művészettörténeti utalásokból így lesz a játékosnak látszó kísérletezés jelölője, amelyre a budapesti tárlat is sok példával szolgál. Az Ahogy tetszik című kiállítás január 10-ig látogatható a Vintage Galériában.

Forrás: Index, borítófotó: Fábián Éva (Maurer Dóra: Önarckép a Hét elforgatással, 2011)

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. feb. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum