KULTer.hu - A tini Charlotte Brontë alkotása hazatér
117077
post-template-default,single,single-post,postid-117077,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A tini Charlotte Brontë alkotása hazatér

Részben Charlotte Brontë olvasóinak köszönheti az egyesült királyságbeli Brontë Parsonage Museum, hogy árverés útján megszerezhetett egy gyufásskatulya méretű magazint, amit a kultikus brit írónő tizenévesen készített.

Kicsiben kell kezdeni: a jótanács hangoztatói valószínűleg nem arra a miniatűr magazinra gondoltak, amit Charlotte Brontë 1830-ban, tizennégy évesen írt.

A Young Men’s Magazine, azaz a Magazin fiataluraknak hat kézzel írt számot élt meg. Méretük egy-egy gyufásskatulyával vetekszik.

A magazinba Brontë hirdetéseket is írt a leveleken és elbeszéléseken kívül. Charlotte és testvérei játékainak, játékkatonáinak szólt egy kitalált világról, az Üvegvárosról. Szerepel benne egy gyilkos, akit addig kísértenek az áldozatai, míg őrületbe nem kergetik. Egy másik ismerős motívum a tűz, amit a fejében érez, azonban felgyújtja az ágya drapériáját.

A magazin egyik példánya nemrégen árverésre került Párizsban. A Brontë Társaság többek között a Levelek és Kéziratok Múzeumával kelt versenyre érte, azonban támogatóiknak köszönhetően, többek között a National Heritage Memorial Fund és egy közösségi finanszírozási kampány segítségével, az ő javukra koppant a kalapács.

A Társaság 780.000 eurót (258 millió forintot) fizetett a kis kiadványért.

Charlotte Brontë magazinja így az írónő nevét viselő múzeumba kerül, Nagy-Britanniába, a nyugat-yorkshire-i Haworth-ba. A megírásuk helyén, az írónő valahai otthonában tárolt másik négy szám így kiegészül az utolsóval, amely a kutatók tudomása szerint fennmaradt a hatból.

Forrás: BBC, borítófotó: Brontë Parsonage Museum

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum