KULTer.hu - Gál Hunoré a Petri György-díj
117364
post-template-default,single,single-post,postid-117364,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Gál Hunoré a Petri György-díj

Gál Hunor erdélyi költő kapja az idei Petri György-díjat, melyet december 22-én, Petri születésének 76. évfordulója alkalmából adnak át a Fugában.

2019 novemberében három fiatal költő került a fináléba: Élő Csenge Enikő, Gál Hunor és Vermes Nikolett.

Közülük december 10-én döntött a kuratórium, melynek tagjai idén Forgách András, Kornis Mihály, Márton László, Tóth Krisztina és Várady Szabolcs, valamint a tavalyi díjazott, Harag Anita voltak. Idén kéttagú jelölőbizottság vett részt a kuratórium munkájában – Áfra János és Pályi Márk személyében.

Gál Hunor 1995-ben született Gyergyószentmiklóson, jelenleg Kolozsváron él. Verset és prózát ír, festészettel is foglalkozik. A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarának magyar és komparatisztika szakos hallgatója volt. Dolgozott már raktárosként, főszakácsként és pincérként is.

A Petri György-díj nyertese kettős jutalomban részesül:

megkapja Jovánovics György szobrászművész Petri-bagatell című munkáját, továbbá a Magvető Kiadó megjelenteti a szerző első kötetét, melynek kéziratáért az elismerés érte.

A tavalyi és az idei díjazott és a két további finalista is felolvas a december 22-én (vasárnap) 18 órakor a budapesti Fugában kezdődő díjátadó ünnepségen, Áfra János pedig laudálja a nyertest. A gálaműsor keretében Schubert Winterreiséjének részletei hangzanak el Rajk Judit (ének), Zétényi Tamás (cselló), és Dargay Marcell (zongora) előadásában.

A tavalyi díjazott, Harag Anita Évszakhoz képest hűvösebb című kötetének bemutatójára is sor kerül.

Az N&n Galéria a magyar lírafordulat fontos szerzője halálának tizedik évfordulóján hozta létre a Petri György-díjat, amit a költő születésnapján adnak át minden évben. A díjra olyan – elsősorban fiatal – költő, író, drámaíró vagy esszéíró esélyes, akinek még nem jelent meg önálló kötete. A díjazás alapvető szempontja minden esetben a művek eredetisége, szellemisége, formavilága.

A díjazott nemrég nálunk közölt hosszúverse itt olvasható.

Forrás: Fuga, borítófotó: Nest

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. feb. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum