KULTer.hu - Harag Anitáé a 6000 eurós irodalmi díj
116997
post-template-default,single,single-post,postid-116997,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Harag Anitáé a 6000 eurós irodalmi díj

Harag Anita Petri György-díjas író lett a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei nyertese. A díjátadót az Írók Boltjában tartották december 5-én (csütörtök) este.

Harag Anita 1988-ban született Budapesten. Író, 2014-ben végzett az ELTE indológia szakán. Írásait eddig többek között a Jelenkor, az Alföld és a Műút közölte, és a KULTer.hu-n is megjelentek novellái, melyek itt és itt olvashatók. 2018-ban elnyerte a Móricz Zsigmond Irodalmi Alkotói Ösztöndíjat, és ő érdemelte ki a Petri György-díjat, első kötete ennek köszönhetően a Magvető gondozásában jelenhetett meg.

Az Évszakhoz képest hűvösebb történetei ismerős helyzeteket mutatnak meg váratlan szempontokból.

Valaki nyelvismeret nélkül próbál helytállni egy multicégnél, valaki a halott apja után próbál rendet rakni annak házában, valaki a demens nagyanyjával próbál szót érteni. A rokonok érthetetlenek, a kapcsolatok keserédesek.

Hetedszer adták át a kortárs ma­gyar irodalom fiatal alkotóinak megsegítésére 2013-ban létrehozott, komoly anyagi támogatással járó ösztöndíjat,

amelyet egy 35 évesnél nem idősebb szerző nyerhet el minden évben. A Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur) célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, az adott évben új kötetet megjelentető, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása. Számukra egy évig nyugodt munkakörülményeket biztosítanak, ösztönzik az új művek megszületését, valamint elősegítik a kiadott mű németországi megjelentetését.

Az ösztöndíj összege nettó 6.000 euró.

A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy hónapos stuttgarti, valamint a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott, jelentős összegű külön ösztöndíjjal járó – ugyancsak egy hónapos – berlini alkotói tartózkodásra is. Az ösztöndíjat 2013-ban Krusovszky Dénes, 2014-ben Mán-Várhegyi Réka, 2015-ben Áfra János, 2016-ban Bencsik Orsolya, 2017-ben Závada Péter, tavaly pedig Simon Márton nyerte el.

Az ösztöndíj kuratóriuma: Parti Nagy Lajos, Keresztury Tibor és Szilasi László.

A legjelentősebb pénzösszeggel járó hazai irodalmi ösztöndíjat dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hungarica díjjal kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre. Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium Berlin és a Litera (Budapest).

A kuratórium által a kiadók javaslatai alapján összeállított top 10-es lista idén a következő volt:

  • Czakó Zsófia: Nagypénteken nem illik kertészkedni (Scolar)
  • Dékány Dávid: Dolgok C-hez (Jelenkor)
  • Győrfi Kata: Te alszol mélyebben (Jelenkor)
  • Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb (Magvető)
  • Kerber Balázs: Conquest (Jelenkor)
  • Kormányos Ákos: Paraván (Forum-FISZ)
  • Moesko Péter: Megyünk haza (Műút)
  • Pál Sándor Attila: Balladáskönyv (Magvető)
  • Purosz Leonidasz: Egy férfi sosem hagyja félbe (Magvető)
  • Vass Norbert: Indiáncseresznye (FISZ)

A következő körben a zsűri három főre szűkítette a listát.

A díjátadón a győztessel együtt megjelent és felolvasó szerzők, Czakó Zsófia és Pál Sándor Attila 500-500 euro jutalomban részesültek.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum