KULTer.hu - Írásokkal a gyerekszegénység ellen
117835
post-template-default,single,single-post,postid-117835,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Írásokkal a gyerekszegénység ellen

Idén először nem hangszerekre költötte a licitekből befolyt összeget az Írók a szegény sorsú gyerekekért nevű Facebook-csoport. Az alapító, Papp-Für János költő-zenész összegzése szerint ezúttal több mint 400.000 forint gyűlt össze a hátrányos helyzetű gyerekek megsegítésére, melyből bő 300.000 forintot fordítottak többek közt tartozásrendezésre és ajándékcsomagokra.

A csoportban amatőr és profi írók-költők dedikált köteteire, kézirataira licitálhat bárki.

A licit kötetek esetén általában háromezer forintról indul és egy hétig tart. 2019 során egészen pontosan 411.600 forintot gyűjtött így össze a csoport. Papp-Für elmondása szerint „a Hangszert a kézbe programnak köszönhetően nagyon sok gyermeknek lett saját zenei eszköze, viszont sok olyan szegénységben élő család került a látóterünkbe, akik rendkívül sokféle nehézséggel küzdenek.”

Az összeggel változatos módokon segítettek:

  • Monitort vettek egy 7. osztályos fiúnak.
  • 10 db Mikulás-csomagot készítettek.
  • Egy családban él két kiskorú gyermek, a házukba viszont nincs bevezetve a víz, a szomszédtól hordják kannákban, havi 2000 forintért. A szomszédnak egy évre előre kifizették a vízdíjukat.
  • Egyszeri adományt adtak karácsony előtt négy családnak. Az egyik helyen egy autista kisfiú él, édesanyja egyedül neveli. A másik három helyen több gyermek is él, nagy szegénységben.
  • Egy idős hölgynek befizették a decemberi gázszámláját.
  • 7 mélyszegénységben élő gyermeknek vettek karácsonyi ajándékot.
  • 7 sokgyermekes családnak tartós élelmiszercsomagot készítettek és adtak át karácsony előtt.
  • Egy család sajnos nagy tartozást halmozott fel a közműszolgáltató felé. A tartozás utolsó részletét fogják tőle januárban levonni, amit megelőlegeztek neki.

A jótékonysági licitet szervező Kertész László Hajdúsági Irodalmi Kört 2019-ben a Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat az Év Civil Szervezete-díjjal ismerte el.

Papp-Für János a licitálóknak és az író-, költőtársaknak is megköszönte a segítséget. Az elmúlt hónapokban többek mellett Fekete Vince, Kemény István, Kiss Ottó, Kiss Tibor Noé, Janáky Marianna, Nyirán Ferenc, Petőcz András és Terék Anna is felajánlott egy-egy saját dedikált kiadványt vagy kéziratot.

A fennmaradó összeggel és a már beérkezett felajánlásokkal a program jövőre is folytatódik, a Facebook-csoporthoz itt lehet csatlakozni, és a jó cél érdekében érdemes bekapcsolódni a licitekbe!

Forrás: Írók a szegény sorsú gyerekekért, borítófotó: PxHere

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum